:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2022   15:36

0

82

Stefanović: Rečna flotila u svakom trenutku pomaže svom narod

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da Rečna flotila u svakom trenutku ispunjava sve svoje zadatke u slivovima Dunava, Save, Tise, Morave, ali i na svim rekama gde je potrebno da štiti svoju otadžbinu i pomaže narodu.

"Naši momci i devojke u svakom trenutku spremni su da isplove i pruže pomoć našim građanima kako bi uživali i bili bezbedni na rekama. Oni su prava slika srpskog vojnika. Uvek su na braniku otadžbine, spremni da je zaštite od svakog zla", poručio je Stefanović na obeležavanju Dana rečnih jedinica i Dana Rečne flotile u Novom Sadu.

On je rekao da nijedna teškoća, nemaština, pa ni vreme u kojem se, kaže, o Vojsci nije brinulo a koje je sada daleko iza nas, nije umanjilo ni njihovu odlučnost, ni hrabrost, ni želju da budu oni na koje računamo kada je najteže.

"Zato sam ponosan na tri povećanja plata koja smo obezbedili za naše vojnike i na ogromnu podršku koju nam je predsednik (Aleksandar) Vučić dao da vratimo dostojanstvo našoj vojsci, da im gradimo stanove, ali i vrtiće, škole, bolnice i da im pokažemo koliko ih i cenimo i volimo i koliko smo zahvalni za ono što oni rade za našu zemlju", istakao je Stefanović.

On je još jednom zahvalio predsedniku Vučiću na tome što, kako kaže, i u vreme velike svetske i ekonomske i energetske krize i dalje traži načine da obezbedi još novca za našu vojsku, njene plate, opremu i naoružanje.

"Naš posao i posao naše vojske je da opravdamo ogromno poverenje i da uvek budemo u službi svog naroda, da nepokolebljivo čuvamo Srbiju i na kopnu, vodi i u vazduhu i ne dozvolimo da bilo ko ugrozi miran san naše dece", poručio je Stefanović, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Ljubiša Marković istakao je da Rečna flotila 107 godina odgovorno, časno i profesionalno realizuje dodeljene zadatke.

"Neprekidnim procesom obučavanja pojedinaca i jedinica kroz realizaciju redovnih zadataka, uz racionalno korišćenje resursa, kvalitetno održavanje plovila, ronilačke opreme i mašina, unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti. Rečna flotila opremljena je i osposobljena da se angažuje na svim zadacima u zahvatu vodnih puteva i drugim rejonima Srbije", naglasio je Marković.

Današnju svečanost obeležio je i defile ešelona plovnih objekata, a povodom praznika dodeljene su nagrade i pohvale.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine, kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac "Jadar", čime je otpočela istorija srpske Rečne flotile.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva