:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2019   12:54

0

183

Stefanović sa potpredsednikom Interpola o zahtevu Prištine

Zahtev Kosova za članstvo u Interpolu je u suprotnosti sa osnovnim pravilima te organizacije i dovodi do njene politizacije, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović tokom razgovora sa potpredsednikom Interpola Aleksandrom Prokopčukom.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Beogradu sa Aleksandrom Prokopčukom, potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva, saopštio je MUP.

Stefanović je upoznao Prokopčuka sa razlozima protivljenja Srbije prijemu Kosova u Interpol, imajući u vidu da su predstavnici prištinskih institucija ponovo uputili zahtev za ulazak u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

"Taj zahtev je u suprotnosti sa osnovnim pravilima Interpola i dovodi do politizacije ove profesionalne policijske organizacije. Eventualni prijem predstavljao bi grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola. Pre svega, u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i ne može aplicirati za članstvo u Interpolu. Takav zahtev je u suprotnosti i sa 'Korelovom rezolucijom', koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije", objasnio je Stefanović, saopštava MUP.

Ministar je podsetio Prokopčuka i na ishod glasanja na poslednjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, kada je odbijen zahtev za prijemosova. Kako je istakao, jedina velika promena u odnosu na glasanje u Dubaiju jeste činjenica da je više država, u međuvremenu, povuklo priznanje nezavisnosti naše južne pokrajine.

"Kako se može očekivati od prištinskih institucija da poštuju međunarodno pravo i pravila Interpola, kada njihove bezbednosne snage prebijaju predstavnike Ujedinjenih nacija", upitao je Stefanović.

Potpredsednika Interpola je podsetio i na činjenicu da je srpska policija jedna od najcenjenijih u oblasti međunarodne saradnje, što potvrđuju i zvanični podaci Interpola prema kojima se naša policija nalazi u prvih deset najpoželjnijih partnera.

Prokopčuk je istakao dobru policijsku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narko-trafikinga i terorizma.

Izvor: RTS

InterpolStefanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva