:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2020   10:10

0

130

Stefanović: Srbija je bezbedna zemlja

Svaki čovek u Srbiji može i treba da se oseća bezbedno, kaže ministar odbrane Nebojša Stefanović i dodaje da bezbednosne službe rade svoj posao.

On je za Tv Pink naveo da kao šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti svakog dana dobija informacije koji su izazovi i pretnje za našu zemlju .

"Naše službe svakoga dana, zajedno sa nadležnim tužilaštvom, razmatraju sve izazove i pretnje koje nam se dešavaju. Građani treba da znaju da je naša zemlja bezbedna, stabilna", rekao je Stefanović.

Kako kaže sigurnost i bezbednost uvek treba posmatrati regionalno, jer je stabilnost regiona jedna od važnih pretpostavki za stabilnost Srbije.

"Nama odgovara da sve naše susedne zemlje budu stabilne, bezbedne. Ukoliko je neka od zemalja nastabilna, sa političkim previranjima, slabom ekonomijom to je plodno tlo za razvoj ekstremizma, što preti da se prelije i kod nas", rekao je on.

Terorizam i povratak ljudi sa ratišta je globalna pretnja, a Stefanović navodi da je to jedan od izazova gde nema neposrednje pretnje po Srbiju, ali da mora stalno da se prati situacija.

"Svakog dana službe bezbednosti sagledavaju situaciju i trude se da ne postoji propust bilo da se radi o migrantima, povratnicima sa ratišta", rekao je on.

Dodaje da su danas sve učestalije hibridne pretnje zemljama, gde se kao moćno oružje koristi ekonomija.

"Kada nekome želite da naškodite vi mu uništite ekonomiju. Tada država ne može da oprema vojsku, ne može da isplaćuje plate i penzije, koriste se mediji za plasiranje lažnih vesti. Kada oslabe zemlju onda sprovedu svoje političke, vojne, ekonomske ciljeve", naveo je on.

Kao primer naveo je epidemiju kovid 19, koja ugrožava ekonomske resurse svih zemalja i jedini način da se zaustavi je vakcinacija.

Jakom antivakcinalnom kampanjom, kako je naveo, mogu da destimulišu građane da se vakcinišu, a to znači da nema ekonomije.

Izvor: Танјуг

StefanovićMinistarstvo odbranebezbednost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva