:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2021   10:42

0

128

Stefanović: Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka ojačaće Vojsku Srbije  

Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka ojačaće Vojsku Srbije i u kadrovskom smislu, jer vojska nisu samo mašine i oprema koju nabavljamo, već pre svega školovani i obučeni ljudi, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Ističe da se već neko vreme vodi široka javna rasprava o uvođenju služenja vojnog roka, koja, podseća, postoji kao ustavna kategorija, ali je suspendovana 2011. godine.

"Važno je da smo započeli široku javnu raspravu o uvođenju obaveznog vojnog roka u kojoj učestvuju profesionalci iz Generalštaba, ljudi iz sveta politike, društvenih delatnosti, ali i oni koji se u to ne razumeju", rekao je Stefanović za TV Pink i dodao da je svačije mišljenje važno.

Ističe da će konačnu odluku na kraju doneti Narodna Skupština i građani.

Stefanović kaže da je on lično za uvođenje vojnog roka i da podržava tu ideju.

O tome koliko će vojni rok trajati, Stefanović navodi da će to odlučiti struka na osnovu svoje procene koliko će regrutima biti potrebno da steknu osnovna vojnička znanja, te da će od toga zavisiti da li će trajati četiri ili šest meseci.

Inicijalna ideja uvođenja vojnog roka je, kaže, jačanje kadrovskih kapaciteta Vojske Srbije i stvaranje rezervi, jer je, ističe, jaka vojska - jaka Srbija.

Jaka vojska je, navodi, i jedan od važnih faktora odvraćanja od svakog potencijalnog napada.

Drugi razlog je, navodi, upoznavanje regruta sa onim što vojska poseduje.

A treći razlog jeste pružanje pomoći građanima u slučaju vanrednih situacijama, jer, naglašava, vojska ne služi samo za rat.

Stefanović ističe i da uvođenje obaveznog vojnog roka ne znači ukidanje profesionalnih vojnika, već će se i njihov broj povećavati.

Istakao je i da će Srbija nastaviti da modernizuje i oprema svoju vojsku, ali da je želja država da ima i kvalitetan kadar.

Stefanović je podsetio da će ove godine pripadnici Vojske Srbije dobiti i veće plate, najpre, vojnici, a onda oficiri i podoficiri.

Naglasio je da modernizacijom vojske Srbija nikome nije pretnja u regionu, kao što to pojedini iz regiona tvrde, i istakao da se nada da će svi imati model vođenja politike kao Srbija, a to je regionalni mir i stabilnost, uz ekonomsko jačanje.

"Želimo sa komšijama najbolje odnose, želimo da i oni ekonomski jačaju, jer ćemo i mi time biti jači", rekao je Stefanović.

On je kazao i da se u Novom Sadu razmatra izgradnja nove velike i moderne kasarne, kao i nove vojne bolnice, kako bi svi pripadnici jedinica Vojske Srbije koji se nalaze na nekoliko lokacija u tom gradu bili skoncentrisani na jednom mestu.

Time bi ostale kasarne bile prepuštene Gradu za dalji nastavak privrednog razvoja.

Izvor: Танјуг

StefanovićVojska Srbijevojni rok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva