:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2019   20:38

0

250

Stefanović za RTS: Teška borba da Kosovo ne uđe u Interpol

Od 15. do 18. oktobra u Čileu se održava Generalna skupština Interpola na kojoj će se raspravljati i o ponovnom zahtevu Kosova da postane član te policijske organizacije. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije, kaže za RTS da se policijska organizacije ne može zloupotrebljavati u političke svrhe.

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da od prethodne Generalne skupštine Interpola predstavnici Srbije razgovaraju sa svima kako Kosovo ne bi postalo član te policijske organizacije.

"Želimo da ukažemo na policijske, političke i pravne razloge, od rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, i podsećamo da je Interpol osnovan od strane UN i ne može da krši ta pravila", istakao je ministar policije.

Podseća da članica Interpola može biti država članica UN ili država posmatrač što, kako kaže, Kosovo svakako nije.

"Postoji pritisak velikih sila i ovo je jedan od setova aktivnosti naše zemlje. Sastao sam se sa mnogo ministara unutrašnjih poslova, objašnjavali smo poziciju Srbije, vršili lobiranje, koristili multilateralne susrete za to. Ne možete nešto što je čisto, jer KiM je deo Republike Srbije po rezoluciji 1244, zloupotrebljavati i da se u policijskoj organizaciji bave politikom", napomenuo je Steafnović.

Jedan deo tima Srbije je, ističe, već u Čileu i zakazani su razgovori koji će biti "teški i neizvesni".

"Znali smo taktiku Prištine" 

Predstavnici Prištine su, kaže, ove godine imali drugačiju taktiku – manje su govorili o Interpolu u javnosti, delovalo je da nisu zainteresovani.

"Ja sam rekao da će biti i da će neko predložiti da se glasa i bio sam u pravu, znali smo šta im je taktika", istakao je ministar policije.

Govoreći o pauzi koja postoji između dva kruga glasanja, a koja je tokom prošlogodišnjeg glasanja bila presudna, Stefanović je objasnio da po pravilima Interpola postoji dvokružno glasanje.

"Prvi put je potrebna podrška dve trećine država, ako se to ne dogodi, onda se glasa opet. Kad imate u prvom krugu glasanja da Kosovo nije primljeno, ukoliko u vreme pauze izađu iz sale, može da se desi da dođe do promene odnosa zemalja, i u tom trenutku može glasanje da ide u drugom smeru. Iako piše da je glasanje tajno, to se beleži elektronski i ko ima uvid, može da kaže kako je ko glasao", objasnio je ministar policije.

Srbija će se, kaže, boriti da ta pauza između dva glasanja ne pokvari ishod glasanja.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo - 2010, 2015. i 2017. godine.

Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Glasanje 2018. godine

U prvom krugu Kosovo nije obezbedilo dvotrećinsku većinu, nakon čega je određena pauza pred drugi krug glasanja.

Delegacije su tada izašle iz sale, a predstavnici SAD, Britanija i Turske izvršile su dodatni pritisak na zemlje članice kako bi obezbedile prijem Kosova u Interpol.

Taj pritisak nije urodio plodom, pa Kosovo ni u drugom krugu nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. 

Protiv prijema Kosova u Interpol 2018. godine glasala je 51 država, 68 je bilo za, a 16 se uzdržalo od glasanja.  

Izvor: RTS

KiMStefanovićInterpol
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva