:

:

TV Most

clock

Jul 01, 2019   16:54

0

207

Stefanović: Zašto Milović nije reagovao ako je imao saznanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je nadležne organe da ispitaju tvrdnje Rodoljuba Milovića koji ga je optužio za veze sa zemunskim i Šarićevim klanom, a ministar policije Nebojša Stefanović pozvao je Milovića da odgovori zašto 10 godina nije ništa uradio i podneo krivičnu prijavu, ako je imao ta saznanja dok je bio na čelu kriminalističke policije.

Novinar Krika je na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezutlati rada vlade u prethodne dve godine, zatražio od ministra zdravlja da prokomentariše navode bivšeg načelnika Kriminalističke policije Rodoljuba Milovića da je Zlatibor Lončar vršio pritisak na jednog svedoka saradnika u postupku protiv zemunskog klana, kao i da je njegova supruga posredovala u pregovorima između člana Šarićeve grupe i nadležnih organa.

Lončar je apelovao na nadležne da te navode ispitaju i izađu u javnost sa istinom.

Istakao je da poštuje rad i slobodu medija, da razume i motive Krika da dođe do tih informacija, ali i "da bi voleo da za to što rade plate porez u Srbiji".

"Zašto bih se ja oglašavao pored nadležnih organa?", zapitao je Lončar i dodao da je 2010. godine bio odeljenski lekar u Urgentnom centru, da nije imao lekarsku sobu, već se "presvlačio u hodniku", ali, po priči koju je objavio Krik, ispada da ja tada delio naređenja i Borisu Tadiću i njegovom šefu kabineta Mikiju Rakiću i drugima ko će šta da radi.

Stefanović podseća da je Milović bio sedam godina načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije i nakon godinu dana i načelnik Uprave kriminalističke policije, tokom dve ili tri različite vlasti sa više različitih specijalnih, opštinskih i republičkih tužilaca, sa svim ovlašćenjima da sprovodi sve istrage od 2003. i 2004, pa na dalje.

Bio je, kaže, i šef radne grupe koja se bavila istragom za ubistvo premijera Đinđića.

"Postavlja se pitanje, uz sve te poslove koje je obavljao, zašto za 10 ili 11 godina nije napisao nijednu krivičnu prijavu koja se toga tiče? Zašto nije napisao nijednu krivičnu prijavu i rekao 'imamo dokaze za Lončara i treba ga uhapsiti'", naveo je ministar.

Stefanović navodi da je slušao u javnosti kako je Milović govorio ranije da je Brana Mićunović iz Crne Gore jedan od najveći kriminalaca u regionu, dok sada u intervuju kaže da je pogrešio i da Brana Mićunović nije kriminalac.

Kako je rekao Stefanović, Ljubiša Buha Čume je zvanično bio u poseti kod Milovića u zgradi MUP-a više puta nego što on kao ministar viđa svoje saradnike iz kabineta.

"To su za mene vrlo zanimljive stvari, kako neki ljudi od kriminalaca postanu nevini, a neki postanu kriminalci i to se pljusne u novine i nikom ništa. Gde su dokazi o tome i zašto nisu do 2014. dostavljeni nadležnom tužilaštvu?", zapitao je Stefanović.

Neprijavljivanje krivičnog dela – krivično delo 

Nebojša Stefanović podseća da je prikrivanje krivičnog dela i ako neko ima saznanja da je neko počinio krivično delo.

"Vi ste dužni kao policijski službenik da sastavite krivičnu prijavu i da to delo prijavite. Neprijavljivanje krivičnog dela je, takođe, krivično delo i to neko ko je na čelu Uprave kriminalističke policije vrlo dobro zna, samo se postavlja pitanje da li su ti dokazi - rekla kazala ili su dokazi čvrsti".

Ministar dodaje i da tužilaštvo od oktobra 2013. godine ima pravo i mogućnost da samostalno sprovodi istrage, kao i da čak ne mora da obavestava policija o tome.

Na pitanje novinara da li će pokrenuti sada postupak protiv Milovića, Stefanović je, uz opasku da Milović više nije zaposlen u MUP-u, podsetio da istrage od oktobra 2013. vodi isključivo tužilaštvo, kao i da od 2016, po novom Zakonu o policiji, ministar nema više nikaakvu ulogu niti u predistražnom, niti u istražnom postupku.

"I da želim ne mogu da pokrenem istragu protiv bilo koga", dodao je ministar policije.

Srbija je u vreme Milovića godišnje imala tonu ili tonu i po zaplene droge, a sada svake godine ima više od četiri tone zaplenjene droge, napomenuo je Stefanović.

"Pogledajte ko su oni koji su tada bili na slobodi i koje niko nije smeo da takne. Nisu smeli ni ime da im pomenu, a pogledajte ko se sve od tih od 2014. našao iza rešetaka. To će vam dati odgovore na mnoga pitanja", zaključio je Stefanović.

Izvor: Танјуг

LončarStefanovićreagovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva