:

:

TV Most

Foto: MUP

clock

Avgust 02, 2019   10:45

0

347

Stefanović:Čekamo izručenje Morine i da Zaev ispuni obećanje

Potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija čeka izručenje Tomora Morine našoj zemlji, kao i da makedonski premijer Zoran Zaev ispuni obećanje da će poštovati međunarodno pravo. 

Stefanović je tako odgovorio na pitanje da li će Morina, bivši pripadnik OVK koji je u Severnoj Makedoniji uhapšen po međunarodnoj poternici, biti izručen Srbiji i kako komentariše izjavu Zaeva koji je rekao da će poštovati međunarodne zakone, kao i da je Morina državljanin Kosova.

Ministar je rekao da svi koji su deo Interpola treba da poštuju međunarodne i propise te organizacije. 

"Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo i to samo može da znači izručenje organima Srbije i ništa drugo. Čekaćemo da se reči Zaeva ispune i da se međunarodno pravo poštuje", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, svi koji su deo Interpola na osnovu poternice te organizacije i dokumenata koje Srbija dostavlja treba da izruče regularnim organima Srbije, dakle Ministrastvu pravde, lica koja potražuju naši državni organi.

"Prosto ne mogu da verujem da se to neće desiti, a ako se to ne desi, to će značiti da ne postoji poštovanje međunarodnog prava. I zabrinjava kako su neki predstavnici prištinskih institucija znali unapred da se to neće desiti. Jer, to bi značilo da su bili u dosluhu sa nekim od pravosudnih organa Severne Makedonije i ne mogu da zamislim da bi to Severna Makedonija sebi dozvolila. Ne verujem u to", rekao je Stefanović.

Ako se to ne dogodi, videćemo šta ćemo dalje i kakva će rekacija naših organa biti, rekao je ministar dodajući da ne želi ništa da prejudicira.

Kaže da je MUP dostavio našem Ministarstvu pravde, kao i organima država gde se ta lica nalaze sve potrebne informacije.

"Zato se između ostalog žestoko borimo da tzv. Kosovo nema prisutp Inerpolu i zbog ovih situacija. Jer, njih ne interesuje da li je neko tražen zbog nekog krivičnog dela već zbog politike i da li može da bude neko izručen ili iz ugla politika. Time bi politikanstvo ušlo u policijsku organizaciju kao što je Interpol. I zato ne sme da se dozvoli takva vrsta prijema tzv. Kosova u Interpol", poručio je Stefanović.

Dodao je da će Srbija nastaviti da sa međunarodnim partnerima da ukazuje na štetnost u pravnom i političkom smislu ako bi tzv. Kosovo ušlo u Interpol. 

Izvor: T a n j u g

KosovoSeverna MakedonijaInterpolMorinaizručenje

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva