:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2021   12:32

0

151

Stevanović: Odgovoran odnos države rezultirao pozitivnim efektima i rezultatima

Privreda Srbije se u dosadašnjem periodu pandemije jako dobro snašla, pokazala mnogo boljom od privreda država koje su ekonomski i politički snažnije i razvijenije i u toj kriznoj situaciji pokazali kako Srbija, kao jedna odgovorna i sposobna država, treba da se ponaša i prema sebi i prema sopstvenoj ekonomiji i privredi ali i građanima, ocenio je državni sekretar ministarstva privrede Dragan Stevanović za Prvi program Radio Beograda.

Dragan Stevanović je konstatovao da je takav odgovoran odnos rezultirao pozitivinim efektima i rezultatima.

Prema njegovim rečima prošlu godinu završili smo sa najnižom stopom pada BDP-a u Evropi, u regionu smo te vrednosti odavno prevazišli u svakom pogledu, pa i u smislu efekata koje je pandemije koronavirusa ostavila u Evropi i svetu.

"Bili smo na samom vrhu evropske lestvice, pad je bio samo jedan procenat, što uz paket ekonomskih mera, stvara pozitivan ambijent i stvara mogućnost da i tekuću godinu završimo kako je planiranirano - "na krovu evropske lestvice i da imamo rast od preko šest, odnosno sedam procenata", istakao je državni sekretar.

U prvom kvartalu ostvaren porast BDP-a od 1,2 procenta

Stevanović je ukazao da su rezultatima ostvarenim na početku 2021. godine više nego zadovoljni, u prvom kvartalu ostvaren je porast BDP-a od 1,2 procenta.

"Ekonomiju i statistiku doveli smo na nivo koji smo imali u prvom kvartalu prethodne godine, a to je obećavajuće jer ćemo brže i jednostavnije izaći iz problema i mnogo brže otkloniti moguće posledice krize koju je izazvala pandemija", naglasio je Stevanović.

Srbija je, naglasio je, dobro projektovala i strukturno postavila budžet, a aktivnosti i plan rada Vlade i države apsolutno su usmereni ka ekonomskom rastu, a sve to trebalo bi da da efekta.

Akcentovao je i da Srbiji čitav svet priznaje da se dobro snašla u krizi izazvanom pandemijom, odnosno da "šačica frustiranih političara u Srbiji" pokušava to da ospori.

"Uprkos njima, hrabro grabimo napred i očekujemo dobre rezultate", ističe Stevanović.

Privrednici imaju razloga da budu zadovoljni merama države

Državni sekretar Ministarstva privrede veruje da velika većina privrednika ima razloga da bude zadovoljna merama države koje su funkciji pomoći privredi.

Podržani su i privrednici i indirektno zaposleni, strategija je bila da se broj zaposlenih zadrži na nivou pre krize.

Stevanović napominje i da je broj zaposlenih, u odnosu na mart prošle godine, porastao za 57.000.

Dodao je da je sve što je planirano budžetom za tekuću godinu u funkciji očuvanja radnih mesta i povećanja zaposlenosti.

Ministarstvo privrede je, podsetio je Stevanović, u ovoj godini opredelilo skoro 15 milijardi dinara za podsticaje koji će biti dodeljeni firmama koje investiraju i ulažu u Srbiji.

Ukazao je da ni jedan projekat domaćeg ili stranog investitora, koji je ranije najavljen, za koji je sklopljen ugovor ili je već počeo da se realizuje, neće biti otkazan.

To će, naglašava Stevanović, uz nastavak izgradnje puteva, kroz afirmaciju priče o zaštiti životne sredine, radiće se na postrojenjima za prečišćavanje voda, kanalizaciji, vodovodima, pozitivno uticati na porast broja zaposlenih.

Bespovratna sredstva za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća

Osim toga, Ministarstvo privrede izdvojilo je dve milijarde dinara kao bespovratna sredstva, za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, mikro preduzeća i preduzetnika za povoljne kredite za nabavku opreme, razvoj i investicije.

Stevanović je najavio i skori početak realizacije projekta i iznosu od 200 miliona evra. Sprovodi se sa Evropskom investicionom bankom, polovina kredita opredeljena je za nabavku obrtnih sredstava i likvidnost, a druga polovina za investicije.

Značaj, snaga i vitalnost malih i srednjih preduzeća prepoznata je. kaže, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Dragan Stevanović ukazuje da je 99.9 procenata naše privrede locirano i skoncentrisano u tom sektoru koji ima više od milion i stotinu hiljada zaposlenih i koji beleži stalan trend rasta.

Važan je, posebno u okviru zelene agende, i svima je u fokusu taj sektor i svi traže načine i modele da mu se snažnije pomogne i izađe u susret, ističe državni sekretar.

Srbija snažno povratila međunarodni kredibilitet

Komentarišući privrednu saradnju Srbije sa mnogim državama sveta, Stevanović je ocenio da je naša zemlja više nego snažno povratila sopstveni međunarodni kredibilitet i ugled, da je svi uzimaju ozbiljno i žele da je vide i prepoznaju kao strateškog partnera dela Evrope u kome se nalazi.

"Danas, kada govorite o Srbiji, osnovne asocijacije su politička, ekonomska, finansijska i svaka druga stabilnost", ističe Stevanović i dodaje da je takva država svakome interesantna.

Ukazuje i da su privrednici iz celog sveta prisutni u Srbiji. "To je politika koju je uspostavio predsednik Aleksandar Vučić, tu odstupanja niti ima, niti će da bude", kaže Stevanović.

Objašnjava da je obaveza da se građanima, promovisanjem drugačije, nove, sređene i uspešnije Srbije, dovođenjem investitora i uspostavljenjem saradnje sa državama u svetu ukaže na postojanje politike koja će im obezbediti bolji život i lepšu budućnost i u 2025 godini, kako je i najavljeno, 900 evra prosečne zarade. 

Izvor: RTS

privredaDragan StevanovićBDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva