:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Februar 27, 2020   12:59

0

144

Stevanović u Ženevi o pravima Srba na KiM

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović učestvovao je na 43. zasedanju Saveta za ljudska prava UN u Ženevi i tom prilikom pozvao na poštovanje međunarodnih normi za verska prava i slobode, ukazao na zabrinjavajuće stanje prava Srba i nealbanskog stanovništva na KiM i uputio poziv međunarodnoj zajednici za primenu mandata UNMIK-a u oblasti ljudskih prava.

 

U obraćanju visokim zvanicama država i međunarodnih organizacija, Stevanović je izrazio podršku Srbije mandatu Saveta za ljudska prava UN-a kao najvažnijem međunarodnom telu za zaštitu i promociju ljudskih prava.

Istakao je posvećenost Srbije univerzalnim vrednostima i poštovanju standarda iz međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, kao i dobru saradnju sa međunarodnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Stevanović je pozvao na poštovanje međunarodnih normi za verska prava i slobode, kao i na poštovanje autonomije verskih zajednica i legitimnih prava srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Ukazao je na zabrinjavajuće stanje prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i uputio poziv međunarodnoj zajednici za primenu mandata UNMIK-a u oblasti ljudskih prava.

Stevanović je na marginama zasedanja imao bilateralne susrete sa ministrima spoljnih poslova Moldavije i Nigerije i zamenikom ministra spoljnih poslova Slovenije, kao i sa generalnim direktorom Kancelarije UN-a u Ženevi.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Moldavije Aureliju Čokojom, istaknuti su odlični bilateralni odnosi, uz ocenu da ima prostora da se poveća ekonomska saradnja. Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje sastanak privrednih komora dve zemlje.

Moldavska strana je izrazila i interes u vezi sa iskustvima Srbije u pogledu procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Nigerije Džefri Onjeamom potvrđeni su prijateljski odnosi dve zemlje koji u kontinuitetu traju još od vremena bivše Jugoslavije kada je Beograd pružao podršku nigerijskom narodu na planu dekolonizacije i borbe za nezavisnost.

Utvrđeni su potencijali za ekonomsku saradnju i dogovoreno da se u narednom periodu organizuje susret na najvišem nivou, radi konkretizacije ideja.

U razgovoru sa zamenikom ministra spoljnih poslova Slovenije Matej Marnom, obostrano je potvrđena odlična bilateralna saradnja, posebno na ekonomskom planu, uz ocenu da će se ovakav trend nastaviti.

Stevanović je zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku sa Tatjanom Valovajom, generalnim direktorom Kancelarije UN-a u Ženevi, Stevanović je informisao o primeni standarda UN-a na planu ljudskih prava u Srbiji, posebno u vezi sa položajem nacionalnih manjina.

Skrenuo je i pažnju na veoma loš položaj Srba i drugih nealbanaca na KiM.

Tatjana Valovaja je pozvala Srbiju da se uključi u brojne inicijative koje UN organizuju na planu promocije tolerancije, mira i stabilnosti, posebno na planu ispunjavanja Ciljeva održivog razvoja i inicijative "Budućnost kakvu želimo", navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor: T a n j u g

UNljudska pravaKosovo i Metohija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva