:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Maj 23, 2019   20:38

0

314

Stigao izveštaj o Kosovu, Đurić: Srpski parlament najbolje mesto za razgovore o KiM

U Skupštinu Srbije stigao je izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će u ponedeljak, 27. maja, poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Marko Đurić rekao je za RTS da je izveštaj obiman i da, između ostalog, sadrži detalje od 149 projekata na KiM. Govoriće se o procesu dijaloga sa Prištinom i koliko je za Srbiju važno da se uhvati ukoštac sa problemima, istakao je Đurić.

Izveštaj je u parlament prosledila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je, gostujući u DnevnikuRTS-a, da izveštaj o Kosovu i Metohiji sadrži detalje o 149 projekata podrške Srbima na KiM, procesu dijaloga sa Prištinom.

"To je obiman izveštaj i sadrži detalje o 149 projekata izgradnje, obnove i podrške Srbima u srpskim sredinama širom Kosova i Metohije. Govoriće se i o procesu dijaloga sa Prištinom i o tome kako je Priština i na koji sve način opstruirala razgovore sa Beogradom i koliko je za Srbiju važno da se sa ovim problemom uhvati u koštac na jedan ozbiljan način", navodi direktor Kancelarije za KiM.  

Dodaje da je srpski parlament pravo mesto za razgovore o Kosovu i Metohiji.

"Ovo je prvi sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije nakon pobede Srpske liste. Sada nema spavanja već treba da se radi u interesu građana u sve četiri opštine na severu. Ozbiljno će se razgovarati, a predsednik Vučić će da iznese detaljnu sliku stanja na KiM", istakao je Đurić.

Dodaje da će na sastanku biti reči i o eventualnim kontramerama Prištini.

"Sve poteze koje budemo vukli – predsednik i Vlada doneće slušajući glas Srba sa KiM, tražeći ugao koji je najbolji za nas. Ta odluka kakva god da bude biće racionalna i biće pre svega napravljena na taj način da za našu poziciju bude najbolja, a da separatistima u Prištini nanese što je moguće više štete", navodi Đurić.

Osvrćući se na sednicu redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve kojem je prisustvovao i predsednik Aleksandra Vučića, Đurić je istakao  da partrijarh Irinej snažno podržava politiku koju vodi srpski predsednik.

Dodaje da će predsednik Vučić detaljno upoznati narodne poslanike i širu javnost sa sadržinom razgovora sa nedavno održanog crkvenog sabora.  

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao je novinarima da će predložiti da se vreme za raspravu udvostruči.

Izvor: Танјуг, RTS

KiMizveštajsednica Skupštine o KiMKancelarija za KiMĐurićVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva