:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2022   11:57

0

36

Stigla merna kola iz Nemačke za brzu prugu, kreće testiranje

Specijalna merna kola Nemačkih železnica (Dojče ban) stigla su u Beograd, odakle je danas počelo dinamičko testiranje brze pruge Beograd - Novi Sad.

Sa mernim kolima su, u železničku stanicu Beograd Centar u Prokopu, stigle iz Nemačke i dve lokomotive osposobljene za brzine od 230 km na sat.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije rekao je za Tanjug da je dinamičkim testiranjem obuhvaćeno ispitivanje geometrije novoizgrađenih koloseka za velike brzine, parametra kontaktne mreže, ugrađene opreme za velike brzine, kompatibilnosti opreme i sistema, kao i ostalih izvedenih građevinskih radova.

Dinamičko testiranje na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada trajaće do 4. februara, a obavljaće se u periodu od 6.30 do 17.30 sati bez saobraćaja vozova.

Samo testiranje će se obavljati svakog dana od 7.00 do 17.00 sati.

"Po prvi put je na srpske pruge stigla jedna ovakva železnička mašina - merna kola Nemačkih železnica kompanije Sistemtehnik", istakao je Stanisavljević.

Dodaje da će merna kola prekontrolisati sve parametre brze pruge i podseća da komercijalna upotreba deonice brze pruge Beograd - Novi Sad treba da počne već u martu.

Kako je rekao, od juče je zvanično krenulo dinamičko testiranje, s tim što testiranje sa mernim kolima kreće danas.

Stanisavljević napominje da su mašinovođe upoznate sa trasom i da su sve procedure definisane.

Testiranje će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara.

Građani će naknadno biti obavešteni o ostalim fazama testiranja.

Obustava saobraćaja uključuje vozove iz sistema beogradske gradske železnice BG voz, kao i vozova na relacijama od Beograda za Rumu, Šid i Zvornik.

Izvinjavamo se svim putnicima, poručio je Stanisavljević.

Duž cele trase je, upozorava, zabranjen pristup svima iz bezbednosnih razloga. On je rekao da će biti pojačana kontrola duž pruge, uz prisustvo i pripadnika MUP-a.

Tokom dinamičkih ispitivanja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada neovlašćenim licima zabranjen je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž čitave pruge.

Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd - Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica (ulice Carice Jelene i Šangajska) i u Kamendinu (Ulica Jurija Rakitina).

Prelazi će povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima će se obavljati dinamičko testiranje brze pruge.

Na ova dva putna prelaza biće angažovana Saobraćajna policija MUP-a Srbije, koja će biti zadužena za nesmetano funkcionisanje drumskog saobraćaja preko pruge.

Stanisavljević je rekao da kineski izvođači na delu od Beograda do Stare Pazove i ruski od Stare Pazove do Novog Sada finiširaju sve što je neophodno kako bi počela da radi brza pruga i izrazio uverenje da će sve biti spremno u martu.

Ovo je nešto što će Srbiju izdvojiti u odnosu na sve železnice u regionu i po pruzi, ali i novim brzim vozovima koji će saobraćati na našim prugama, naglasio je on.

Srpska železnica će posle decenija stagnacije ponovo oživeti, dodao je Stanisavljević.

Dinamična ispitivanja novoizgrađene brze pruge obavlja Infrastruktura železnice Srbije, u saradnji sa specijalizovanom kompanijom Nemačkih železnica Sistemtehnik koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva