:

:

TV Most

clock

April 30, 2021   9:19

0

258

Stigla pomoć SAD u Delhi - 400 boca kiseonika, milion testova

Američki vojni avion doneo je danas prvi paket medicinske pomoći Indiji, koja se bori protiv veoma jakog talasa pandemije koronavirusa.

Vojni transporter "Super Galaksi", koji je nosio više od 400 boca sa kiseonikom i ostalom medicinskom opremom, kao i milion brzih testova na kovid-19, sleteo je na međunarodni aerodrom u Nju Delhiju, prenosi Gardijan.

Indija je trenutno najugroženija zemlja na svetu zbog broja obolelih, koji prethodnih dana ide iznad 350.000 na dnevnom nivou i ima oko 3.600 mrtvih dnevno.

Isporuka, koja je stigla iz vojne baze Trevis u Kaliforniji, je u skladu sa razgovorom od ove nedelje između predsednika SAD Džoa Bajdena i premijera Indije Naresandre Modija.

"SAD će narednih dana pomoći Indiji kroz medicinsku pomoć u iznosu od 100 miliona dolara", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u četvrtak.

Isporuke medicinske opreme, koju će donirati i kompanije i privatna lica, će se nastaviti i sledeće nedelje.

UNICEF šalje 3.000 koncentratora kiseonika Indiji

Unicef je poslao ključni materijal, uključujući 3.000 koncentratora kiseonika, dijagnostičke testove, medicinski pribor i drugu opremu kako bi pomogao Indiji u borbi sa smrtonosnim talasom pandemije kovid-19, saopštio je Unicef.

Pored koncentratora kiseonika, Unicef je isporučio više od 500 visokoprotočnih nazalnih kanila i 85 mašina za RT-PCR testiranje na kovid-19, a osim toga podržava nabavku i ugradnju 25 kiseoničkih postrojenja za bolnice na severoistoku Indije i u saveznoj državi Maharaštra i ugradnju više od 70 termalnih skenera na raznim tačkama ulaska u zemlju, navodi se u saopštenju.

Uz istovremeno pružanje hitne podrške zdravstvenom sistemu, Unicef podržava Vladu Indije u obezbeđivanju da ključne usluge za najugroženiju decu nastave da funkcionišu.

UNICEF takođe pruža stručnu podršku vladi i partnerima kako bi omogućio nastavak učenja od kuće za 12,3 miliona dece u 17 saveznih država.

Kako je salpštenpo, Unicefu je potreban 21 milion dolara za hitnu isporuku dodatne opreme za testiranje, materijala i kiseoničkih proizvoda u Indiji, kao i više od 50 miliona dolara za intervencije kojima se spasavaju životi u vezi sa pandemijom kovid-19 u različitim sektorima.

Izvor: T a n j u g

IndijakoronaviruspomoćUNICEFSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva