:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2020   13:39

0

64

Stigla pomoć u Tutin i Sjenicu

Konvoj humanitarne pomoći u medicinskoj opremi stigao je do zdravstvenih ustanova u Tutinu i Sjenici,  zahvaljujući nevladinim organizacijama i brojnim građanima, koje je okupio Fond B92.

 

Prikupljeno je više od 1,8 miliona dinara, a deo opreme nabavljene na osnovu potreba tih institucija već je uručen bolnici u Novom Pazaru.

Ustanove u Tutinu i Sjenici dobile su po - 1.000 pari hirurških rukavica, po 500 Vitamina C i 10 Longacefa, 400 hirurških i 50 N95 maski, 100 litara dezinfekcionih sredstava i 50 litara alkohola, 100 zaštitnih kapa, nazuvica, te sistema za infuziju, 50 komada maski za kiseonik, jednokratnih hirurških mantila i istu količinu nosnih kanila za odrasle.

Zdravstvene institucije dobile su i po 20 lopata i 10 guski, 15 zaštitnih maski, 30 vizira i pet zaštitnih odela i mantila za višekratnu upotrebu za medicinsko osoblje, te 15 hirurških komresa.

Nabavljena su i tri pulsna oksimetra, po 10 digitalnih i po dva beskontaktna toplomera, te istu količinu invalidskih kolica i tenziometara.

"I pored današnje pomoći i drugih donacija u opremi koje svakodnevno pristižu najviše iz dijaspore, Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina, invalidska kolica, lekovi", navodi se u saopštenju Fonda B92.

U Domu zdravlja Tutin dnevno se javi oko 100 ljudi na pregled. Od 92 radiografska nalaza 35 je sa pneumonijom, a od 102 testirane osobe preključe 32 su pozitivne, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je u Sjenici situacija još teža, i da se dnevno na pregled javi od 90-120 osoba. Od 270 urađenih radioloških nalaza, preko 70 odsto pacijenata ima pneumoniju, koje upućuju u bolnicu u Užicu.

Predstavnik organizacije POTENT, Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio ovaj humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mesta uverili je situacija u oba grada ozbiljna, kao i da je potrebno još pomoći sa čijim prikupljanjem će se nastaviti.

Oprema je nabavljena u akciji koju su pre šest dana putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće nevladinih organizacija i više od 300 građana.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva