:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 21, 2023   22:00

0

132

Stiven Spilberg nagrađen za životno delo na Berlinskom filmskom festivalu

Proslavljenom američkom filmskom reditelju Stivenu Spilbergu danas je uručena nagrada za životno delo na 73. Berlinskom filmskom festivalu.

Primajući Počasnog zlatnog medveda za životno delo Spilberg je rekao da ga i danas, u 76. godini života uzbuđuju planovi za snimanje novih filmova, prenosi Rojters.

Ovaj svetski priznati reditelj, poznat po najomiljenijim blokbasterima u istoriji kinematografije kao što su Ajkula i E.T. nedavno je završio, jedan za drugim dva filma - poluautobiografski 'Fibelmansovi' i 'Priča sa zapadne strane', rimejk klasičnog holivudskog klasika, ljubavno-dramskog mjuzikla iz 1961. godine koji je režirao tandem Robert Vajz i Džerom Robins po originalnom brodvejskom mjuziklu iz 1957. godine.

Govoreći o poluautobiografskom ostvarenju 'Fibelmansovi', Spilberg je rekao da ga je majka uvek podsticala da snimi film o svom detinjstvu.

"Moja mama je govorila: Dala sam ti toliko dobrog materijala, kada ćeš ga iskoristiti?", rekao je Spilberg.

Poznat po svojim popularnim, pristupačnim i ubedljivim filmovima, Spilberg je uputio savet potencijalnim filmskim stvaraocima da uvek počnu od priče.

"Ako želite da budete filmski režiser, pre svega pišite. Priča će učiniti da publika obrati pažnju na vas, a ne snimci", poručio je americcki reditelj.

Spilberg je podelio sa auditorijumom da završava rad na scenariju pod naslovom 'Napoleon' koji je njegov prijatelj, čuveni američki reditelj Stenli Kjubrik ostavio nedovršenim posle smrti 1999. godine.

Izvor: T a n j u g

Stiven SpilbergBerlinski filmski festivalnagrada za životno delo

Kultura

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva