:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2022   14:28

0

24

Sto dvadeset dana rata u Ukrajini, čekajući odluku EU o statusu kandidata

Sto dvadeseti dan rata u Ukrajini, a na istoku zemlje i dalje se vode borbe ukrajinske vojske i ruskih snaga. Međunarodna agencija za energetiku upozorava da bi Moskva mogla da u potpunosti prekine isporuke gasa Evropi. Putin kaže da se razmatra uvođenje međunarodne rezervne valute BRIKS-a. Očekuje se da lideri EU odluče da li će Ukrajini dodeliti status zemlje kandidata za članstvo.

Ruske snage zauzele su još dva naselja u oblasti Luganska - Loskutovku i Rej-Aleksandrovku, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, a koji su trenutno žarište ruske ofanzive u regionu, saopštio je je načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Istakao je da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka.

LNR tvrdi da kontroliše jedini put ka Lisičansku

Jedinice samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u ovom trenutku kontrolišu jedini put koji povezuje Seversk i Lisičansk, napisao je danas ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

"Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad jedinim putem od Severska do Lisičanska. Ukrajinska formacija od pet do sedam hiljada ukrajinskih militanata u Lisičansku je sada odsečena od snabdevanja“, navodi se u saopštenju.

U Severodonjecku su ukrajinske snage pretrpele teže gubitke i povlače se ka Lisičansku, a u Svjatogorsku, koji se nalazi zapadno od Severodonjecka, ukrajinska vojska je izgubila kontrolu nad većim delom grada, navodi agencija RIA Novosti.

Gradonačelnik Mikolajeva: U gradu su se čule eksplozije

U gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine čule su se eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Senkevič je preko aplikacije Telegram pozvao stanovnike Mikolajeva da odu u skloništa.

U jučerašnjem ruskom raketnom udaru na Mikolajev poginula je najmanje jedna osoba i oštećene su zgrade, uključujući školu, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajina: Tri krstareće rakete pogodile Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Nikolajev na jugu Ukrajine, navedeno je u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.

"Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazdušna odbrana oborila dve rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine", piše u saopštenju.

U gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine danas su se čule eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva