:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 28, 2023   10:19

0

55

Stojaković: Srbija stabilizovala ekonomiju

Pet milijardi evra na državnom računu Srbije znači da je Srbija stabilizovala svoju ekonomiju i da ima dovoljno novca za svoje troškove, izjavio je urednik ekonomije u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković.

"To pokazuju i statistički podaci, uprkos čestim nelegitimnim kritikama, mi smo daleko od nivoa mastrihta. Naša zaduženost je negde na polovini BDP-a i to je trostruko manje nego neke najjače evropske zemlje - Nemačka, Francuska, Italija. Mi imamo prostora da se zadužimo za još 10 odsto našeg budžeta", ocenio je Stojaković za T a n j u g.

Govoreći o saobraćajnoj infrastrukturi, istakao je da zvanična statistika pokazuje da je u protekloj deceniji napravljeno 10 puta više kilometara auto-puteva nego u prethodnoj deceniji i dodao da svako ko vozi i putuje Srbijom može da vidi da su dovršeni ne samo stari auto-putevi, već da su napravljeni i novi kao što je deo od Moravskog koridora do Kruševca.

"Radi se i na železnici, svi znaju za voz Soko koji za 45 minuta stigne od Beograda do Novog Sada. Ta pruga se nastavlja ka Subotici. Potpisani su ugovori da se rade brze pruge ka Šidu, ka Nišu i od Niša ka Dimitrovgradu, tako da možemo da očekujemo da u narednih nekoliko godina budemo potpuno premreženi modernim brzim prugama, što je fantastično za naše građane koji će umesto automobilima moći da imaju vrlo komforan i dostupan prevoz", naveo je on.

Ističe da su veliki infratrukturni projekti podigli zaposlenost u Srbiji jer, kako je objasnio, svaki investitor i biznismen gleda da je saobraćajnom infrastrkturom povezan sa važnim centrima, odnosno da ne troši mnogo novca na dopremu i otrpemu svoje robe.

"Kada vidite ovu zonu oko Beograda, pa po Vojvodini, Pazovi, Inđiji, to su najbolje mesta za biznis i velike strane kompanije se vrlo rado odlučuju da tu rade zato što je tu u blizini, osim auto-puta, i aerodrom, železnica, tako da je to odlična stvar za njihovo poslovanje", rekao je Stojaković.

Komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u narednih 10 dana svaki srednjoškolac dobiti po 10.000 dinara, Stojaković je naveo da je, ako je na računu pet milijardi, legitimno pomoći određenoj grupi stanovništva i ukazao da nove finasijske mere ne bi bile usmerene ka mladima ukoliko bi stvarale opterećenje za državni budžet.

Podsetio je i da će 30. novembra penzioneri dobiti 20.000 dinara jednokratne pomoći.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva