:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2019   14:38

0

68

Stojanović: Bespovratne subvencije pokušaj trgovine izbornom voljom građana

Zamenik kosovskog ministra finansija Bojan Stojanović izjavio je danas da je raspisivanje javnog poziva za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima na Kosovu od strane resornog ministarstva pokušaj kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana.

Stojanović je novinarima u Gračanici izjavio da želi da razobliči priču o subvencijama istakavši da se radi o brutalnoj laži i pokušaju klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana Kosova.

On je podsetio na upustvo Ustavnog suda Kosova o tome kakve su nadležnosti vlade u ostavci i kako se koriste budžetska sredstva. Naveo je da na početku godine imate jasno definisan budžet za sve institucije uključujući i Ministarstvo poljoprivrede.

U okviru Programa za društveno-ekonomsku integraciju malih farmi u zajednicu, kosovsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja raspisalo je javni poziv za dodelu tri miliona evra bespovratnih subvencija poljoprivrednicima na Kosovu.

Po oceni Stojanovića iako se radi o ogromnom budžetu, to ne znači da se može sprovoditi samovolja i mimo procesa raspisati projekat u vrednosti od tri miliona evra, mimo procedura i bez rezervacije sredstava.

„Da se radi o brutalnoj laži govori i činjenica i podatak da mi u Ministarstvu finansija nemamo nikakav čak ni zahtev a ne alokaciju budžeta u iznosu od tri miliona evra za sprovođenje takvog programa. Da bi ste sproveli program vlada treba da bude u punom kapacitetu, morate da imate javnu raspravu o tome...To se nije desilo i samim tim želim da prenesem poruku građanima da ne nasedaju na laži i lažna obećanja jer tog budžeta nema i tih sredstava neće biti“, rekao je Stojanović.

On je naveo da u prilog njegovoj tvrdnji govori i spot Ministarstva poljoprivrede kojim se, kako ocenjuje, dovodi u zabludu građanstvo da li projekat sprovodi ministarstvo ili politička stranka.

To je gruba zloupotreba i ja vam odgovorno tvrdim da je prekršeno više članova zakona i smatram da će odgovorne institucije sa tim ozbiljno da se pozabave i da ćemo na čistac isterati odgovorne iz Ministarstva poljoprivrede, zaključio je Stojanović.

Inače, poziv za apliciranje poljoprivrednicima ministarka Dijana Živić uputila je pre nekoliko dana uz istaknuta stranačka obeležja Samostalne liberalne stranke kojoj pripada. 

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva