:

:

TV Most

Foto: NATO

clock

Decembar 21, 2021   16:22

0

66

Stoltenber: NATO želi ozbiljne razgovore s Moskvom

NATO će nastojati da pokrene ozbiljne razgovore sa Moskvom početkom sledeće godine kako bi se smanjile tenzije zbog gomilanja ruskih oružanih snaga na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas generalni sekretar severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

"Mi smo i dalje spremni za smislen dijalog sa Rusijom i nameravam da sazovem novi sastanak saveta NATO i Rusije što je pre moguće u narednoj godini", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Savet NATO - Rusija (NRC) osnovan je 2002. godine s ciljem bi se olakšaju konsultacije između zapadne vojne alijanse i Moskve, ali su odnosi u međuvremenu zategnuti, a poslednji put sastanak je održan u julu 2019. godine uprkos ponovljenim pozivima NATO da se ovaj format oživi.

Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, a u petak je postavila listu zahteva uključujući i onaj da NATO ne primi u članstvo Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku i da garantuje da u toj zemlji neće biti raspoređeno naoružanje ili trupe severno-atlantskog saveza.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izrazio nadu u konstruktivne razgovorima sa Vašingtonom i Briselom o bezbednosnim garancijama koje je tražila Rusija, jer postoje naznake da je Zapad spreman da sarađuje o tom pitanju.

Međutim, Stoltenberg je jasno stavio do znanja da je isključivo na NATO i Ukrajini da odlučuju o mogućem članstvu Kijeva.

"Svaki dijalog sa Rusijom, naravno, mora da poštuje osnovne principe na kojima se zasniva evropska bezbednost", rekao je on i dodao da će se NATO i Kijev blisko konsultovati o svim pregovorima sa Moskvom.

"Dakle, nikada nećemo praviti kompromise u pogledu našeg prava da branimo sve saveznike i nikada nećemo praviti kompromise oko prava svake zemlje u Evropi, uključujući i Ukrajinu, da samostalno biraju svoj put", poručio je Stopltenberg.

Izvor: Танјуг

StoltenbergNATORusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva