:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 26, 2022   16:53

0

140

Stoltenberg: Apsurdna ruska tvrdnja o ukrajinskoj prljavoj bombi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas tvrdnje Rusije da se Ukrajina možda sprema da upotrebi „prljavu bombu“.

 

Stoltenberg je ocenio da je ova ruska tvrdnja apsurdna i da svi NATO saveznici “odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu”.

Na pres konferenciji posle susreta sa premijerom Rumunije Nikolae Čuka, Stoltenberg je rekao da Rusija ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju rata i pored toga što, kao tvrdi, “predsednik Putin propada na bojnom polju”.

Iz tog razloga Putin "odgovara neselektivnijim napadima na ukrajinske gradove” i “opasnom nuklearnom retorikom”, kazao je Stoltenberg.

Izjave Moskve o navodnoj „prljavoj bombi“ usledile su posle prošlomesečnog Putinovog upozorenja o njegovoj spremnosti da upotrebi „sva raspoloživa sredstva“ da odbrani napade na teritoriju Rusije.

Ruski predsednik ponovio je tu tvrdnju danas, rekavši da Moskva “zna za planove za korišćenje takozvane prljave bombe kao provokacije“.

Novinari su pitali Stoltenberga za njegovo mišljenje o dužini ovog rata.

“Većina ratova se završava za pregovaračkim stolom. A u isto vreme znamo da ono što Ukrajina može da postigne za pregovaračkim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju. Dakle, treba da ojačamo njihovu poziciju za pregovaračkim stolu pružanjem vojne podrške”, odgovorio je on.

Po njemu, NATO saveznici radu upravo to.

“Pošto je Ukrajina jača na bojnom polju, veća je verovatnoća da ćemo imati političko rešenje koje će obezbediti da Ukrajina prevlada kao suverena nezavisna nacija u Evropi”, rekao prvi čovek Alijanse.

Stoltenberg je podvukao da vojna organizacija od 30 nacija „neće biti zastrašena, niti odvraćana od podrške pravu Ukrajine na samoodbranu onoliko dugo koliko je potrebno“.

Izvor: T a n j u g

Jens StoltenbergNATOprljava bombaUkrajinaVladimir Putin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva