:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 18, 2023   21:47

0

112

Stoltenberg: Čovečanstvo pred ogromnim bezbednosnim izazovima

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obratio se danas delegatima na 18. godišnjoj Konferenciji NATO o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja za masovno uništenje i istakao da je čovečanstvo ušlo u period ogromnih bezbednosnih izazova.

"Zvanični Kremlj je odlučio da ukine kontrolu naoružanja i potkopa stratešku stabilnost obustavljanjem učešća u Novom START ugovoru, nepoštovanjem sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF sporazum) uz sve izraženiju provokativnu nuklearnu retoriku i pretnje da će razmestiti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. To su neodgovorni postupci, osmišljeni da odvrate NATO saveznike od podrške Ukrajini, ali neuspešni", rekao je Srtoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO.

Stoltenberg je predočio da se očekuje da će Kina do 2035. godine imati oko 1.500 nuklearnih bojevih glava.

"Dugoročno, moramo ponovo razmisliti i prilagoditi naš pristup opasnijem i izazovnijem svetu. Kao globalna sila, Kina ima globalne odgovornosti. Peking bi takođe imao koristi od povećane transparentnosti, predvidljivosti i bezbednosti sporazuma o kontroli naoružanja", rekao je Stoltenberg i poručio da je NATO platforma za saradnju sa Kinom i širom međunarodnom zajednicom na obostranu korist.

Prema njegovim rečima, s jedne strane preti kolaps međunarodnog poretka kontrole naoružanja i neograničeno širenje oružja za masovno uništenje sa duboko opasnim posledicama, a s druge je alternativni put.

Rekao je i da se bezbednosno okruženje možda promenilo, ali 'principi održavanja bezbednosti nisu'.

Izvor: T a n j u g

Jens StoltenbergNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva