:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   12:44

0

145

Stoltenberg: Curenje gasovoda Severni tok akt sabotaže; Moskva: Glupe tvrdnje da je Rusija sabotirala gasovod

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je curenje gasovoda Severni tok akt sabotaže i rekao da je sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim razgovarao o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama Alijanse.

"Razgovarao sam o sabotaži na gasovodima Severni tok sa ministrom odbrane Mortenom Bodskovim. Razgovarali smo i o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama NATO", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

Prethodno je Bodskov rekao da postoji razlog za zabrinutost zbog bezbednosne situacije u regionu Baltičkog mora, ističući kao najnoviji primer sumnjivu sabotažu na dva gasovoda Severni tok.

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže, saopštila je juče da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas takođe da Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 sabotaža i upozorio da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže.

Moskva: Glupe tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

Moskva je danas nazvala glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, dodajući da istovremeno ruske vlasti primećuju veliko povećanje profita američkih kompanija koje dostavljaju gas Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na redovnoj pres konferenciji da incident treba da bude istražen i da rokovi za popravljanje oštećenih gasovoda nisu jasni.

Evropske vlasti istražuju ono za šta Danska, Nemačka i Švedska tvrde da su bili akti sabotaže na cevovodima pod Baltičkim morem dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, navodi Rojters.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

StoltenbergRusijasabotažagassovod
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva