:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 31, 2023   12:02

0

84

Stoltenberg: Finska će pristupiti NATO u narednim danima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će se Finska pridružiti Alijansi u roku od nekoliko dana nakon odluke Turske da ratifikuje njenu pristupnicu.

''Svih 30 NATO saveznika sada je ratifikovalo protokol o pristupanju. Finska će se formalno pridružiti našem savezu u narednim danima'', rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Stoltenberg je čestitao danas finskom predsedniku Sauliju Ninistu na završetku procesa odobravanja članstva ove nordijske zemlje u NATO.

"Čestitao sam predsedniku Ninistu na završetku istorijske ratifikacije finskog prijema u Alijansu. Radujem se što će se finska zastava vijoriti u sedištu NATO narednih dana. Zajedno smo jači i bezbedniji", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

On se, takođe, zahvalio skupštini Turske koja je završila proces ratifikacije oko prijema Finske.

"Ovo će načiniti celu NATO porodicu jačom", dodao je Stoltenberg.

Turski parlament je u četvrtak odobrio kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi u trenutku dok besni rat u Ukrajini. Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, navodi Rojters.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva