:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2022   17:06

0

142

Stoltenberg: Legitimna je bezbednosna zabrinutost Turske

Bezbednosna zabrinutost koju je Turska izrazila u protivljenju zahtevima Finske i Švedske za članstvo u NATO je legitimna, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Finskoj.

"Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, moramo da zapamtimo i razumemo da nijedan saveznik NATO nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske.

Stoltenberg i Ninisto su rekli da će se razgovori sa Turskom nastaviti, ali nisu dali naznake napretka u pregovorima, navodi britanska agencija.

"Samit u Madridu nikada nije bio krajnji rok", rekao je Stoltenberg, misleći na sastanak NATO u Madridu krajem juna.

Poručio je da je Turska ključni saveznik za Alijansu zbog svoje strateške lokacije na Crnom moru između Evrope i Bliskog istoka.

Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu prošlog meseca, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Obe zemlje su naišle na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

StoltenbergFinskaŠvedskaNATOTurska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva