:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 07, 2023   14:10

0

86

Stoltenberg: Misija KFOR-a na KiM važna zbog mira i stabilnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Misija KFOR-a na KiM važna zbog mira i stabilnosti.

"Prisustvo NATO-a kroz misiju KFOR-a na severu Kosova je važno, pošto tako podržavamo diplomatske napore Evropske unije. Pozdravljam napredak u razgovoru između Beograda i Prištine. uz posredstvo EU, pošto je to jedini validni put ka rešenju i stabilnosti. U ovom trenutku imamo istorijsku priliku da stvorimo dugotrajni mir u regionu. Pozdravljamo konstruktivne razgovore, ali sve strane u razgovoru moraju pokazati fleksibilinost i spremnost na kompromis", ocenio je Stoltenberg.

Generalni Sekretar NATO, koji je razgovarao sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem, naveo je da rešenje mora biti zasnovano na poštovanju ljudskih prava, demokratskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa.

Stoltenberg je kazao da je uloga Albanija važna, "jer promoviše stabilnost i saradnju sa NATO-om na Zapadnom Balkanu".

"Albanija je posvećena svojoj ulozi u NATO-u, kao što smo i mi posvećeni Albaniji", kazao je on i podsetio da je Alijansa poslala pomoć kada je prošle godine došlo do sajber napada na Albaniju iz Irana.

Stoltenberg istakao da Alijanasa pomaže Ukrajini u ratu sa Rusijom tako što je snabdeva 'svime što je potrebno' kako bi odnela pobedu.

On je pohvalio rekaciju Albanije u vreme zemljotresa u Turskoj, kada je ta zemlja poslala medicinsku pomoć i spasioce, i naglasio da Albanija u saradnji sa NATO-om radi na stablilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je rekao da je za njega i za NATO finalizacija procesa pridruživanja Švedske i Finske Alijansi od najveće važnosti.

"Postoji napredak. Kasnije danas putujem u Švedsku da pogledam izveštaj mađarskog parlamenta na temu napretka Švedske. Podsetio bih da su procesi priključenja Švedske i Finske najbrži u istoriji, oni su se prijavili u maju, i sve članice su ratifikovale pristupanje osim Turske i Mađarske. Nadam se i apelujem na te dve zemlje da što pre ratifikuju pristup Finske i Švedske", rekao je Stoltenberg.

Izvor: T a n j u g

Jens StoltenbergNATOKFOR

Svet

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva