:

:

TV Most

Foto: NATO

clock

Jun 06, 2021   14:51

0

137

Stoltenberg: Moskva i Minsk da ne prete članicama NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju i Belorusiju da ne prete članicama Severnoatlantskog saveza, nakon što su beloruske vlasti prisilno prizemljile putnički avion "Rajanera" koji je bio na letu Atina - Vilnjus unutar EU.

"Naravno da smo u hitnim slučajevima spremni da zaštitimo i obranimo svakog saveznika od bilo koje vrste pretnje koja dolazi iz Minska i Moskve", rekao je generalni sekretar NATO za novine "Velt am Zontag".

On kaže da u NATO "vrlo pažljivo" prate šta se događa u Belorusiji.

"Belorusija postaje sve više i više zavisna od Rusije", naglasio je Stoltenberg, a prenela agencija Hina.

Zaharova odgovorila Stoltenbergu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da uobičajena saradnja Rusije i Belorusije ne odgovara planovima NATO-a.

Zaharova je, reagujući na upozorenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Rusiji i Belorusiji da ne prete članicama Alijanse, na Telegramu napisala da u toj izjavi leži odgovor na pitanje zašto se Zapad tako mahnito uhvatio za Belorusiju.

"Uobičajena efikasna saradnja dve zemlje ne odgovara planovima NATO-a. Neophodno je stalno se mešati u unutrašnje poslove čas jedne, čas druge države, ili istovremeno u obe, samo da bi bio sprecen prirodni tok uzajamno korisne integracije“, istakla je Zaharova.

Ona je predložila NATO-u da obraća pažnju ne na izmišljene pretnje, već na, kako je navela, "unutrašnji terorizam u Sjedinjenim Američkim Državama".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju i Belorusiju da ne prete članicama Severnoatlantskog saveza, nakon što su beloruske vlasti prisilno prizemljile putnički avion "Rajanera" koji je bio na letu Atina - Vilnjus.

"Naravno da smo u hitnim slučajevima spremni da zaštitimo i obranimo svakog saveznika od bilo koje vrste pretnje iz Minska i Moskve", rekao je Stoltenberg za nemački "Velt am Zontag".

Jens StoltenbergNATOMarija ZaharovaRusijaBelorusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva