:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2022   20:31

0

112

Stoltenberg najavio paket pomoći Ukrajini na samitu NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je uoči početka samita Alijanse u Madridu da će se zemlje članice dogovoriti o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini kako bi pomogle toj zemlji da "održi pravo na samoodbranu".

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom rekao i da će na samitu u Madridu biti dogovoren novi strateški koncept, koji će biti nacrt za NATO "u opasnijem i nepredvidivijem svetu".

"Dogovorićemo se o fundamentalnoj promeni našeg odvraćanja i odbrane sa više snaga visoke spremnosti i sa više unapred postavljene opreme", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je istakao da je izuzetno važno da je NATO spreman da nastavi da pruža podršku Ukrajini, jer se ta zemlja sada suočava "sa brutalnošću kakvu u Evropi nismo videli od Drugog svetskog rata".

"A onda se nadamo da ćemo postići napredak u pristupanju Finske i Švedske. I onda, naravno, takođe ćemo reći da, da bismo mogli da se branimo u opasnijem svetu, takođe moramo više da ulažemo u našu odbranu", poručio je Stoltenberg.

Madrid je pretvoren u tvrđavu, jer je uoči početka skupa širom grada raspoređeno oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, razmešteni su i po svim mostovima i nadvožnjacima, dok vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Konferencijski centar, odnosno sajamski prostor gde se skup održava, pod nadzorom je policije i niko u krugu od tri kilometra ne može da uđe bez posebne dozole.

Gala večeru uoči početka NATO samita u Madridu za učesnike je priredio španski kralj Filip VI i kraljica Leticija.

Na samitu će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Na Samitu se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO.

U sredu su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednji dan samita, jedna radna sednica na najvišem nivou posle kojih‚ će Stoltenberg izneti zaključke.

Izvor: T a n j u g, Rojters

StoltenbergUkrajinaNATO samit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva