:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2022   10:29

0

121

Stoltenberg: NATO će proglasiti Rusiju pretnjom po bezbednost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će, na predstojećem samitu u Madridu, NATO proglasiti da Rusija više nije partner, već pretnja po bezbednost, mir i stabilnost.

Upitan o novom konceptu strategije koji treba da bude usvojen na samitu 29. i 30. juna, Stoltenberg je, za nemački dnevnik "Bild“ , naglasio da kada se svet menja, onda mora i NATO.

"Proglasićemo da Rusija više nije partner, već pretnja našoj bezbednosti, miru i stabilnosti. Takođe će i Kina prvi put biti pomenuta u tom dokumentu. Uspon Kine je izazov za naše interese, vrednosti i bezbednost“, objasnio je on.

Upitan za zahtev Finske i Švedske za članstvo u NATO, kao i zabrinutost Turske, te kako će se ophoditi prrema tome, rekao je da su zahtevi za članstvo istorijski trenutak, koji mora da se iskoristi.

"Pristupanje ne bi samo ojačalo Finsku i Švedsku, već sve nas. Turska je važna članica NATO od strateškog značaja, između Evrope, Rusije, Iraka i Sirije. Države NATO, Švedska, Finska i EU okarakterisale su PKK kao terorističku grupu. Nijedna NATO zemlja nije propatila toliko zbog terorizma kao Turska. Zbog toga moramo njihovu zabrinutost shvatiti veoma ozbiljno i činimo sve da je uklonimo“, kazao je on.

Kada je reč u Ukrajini, Stoltenberg je istakao da se Ukrajinci brane hrabro protiv ruske agresije.

"Iako Rusija vodi sve brutalnije borbu u Donbasu, ukrajinski vojnici pružaju hrabro otpor. Daljim modernim naoružanjem raste verovatnoća da će Ukrajina moći ponovo da otera Putinove trupe iz Donbasa“, kaže on.

Stoltenberg je najavio da će NATO Ukrajinu dalje pomagati u njenoj odbrani, ali neće biti deo konflikta.

"Pomažemo zemlji, ali nećemo slati NATO vojnike. Mi smo ojačali sopstvenu odbranu sa 40.000 vojnika pod NATO komandom. Teritoriju NATO obezbeđujemo sa kopna, vode i vazduha. To je jasna poruka Moskvi da ne bi došlo do nesporazuma oko naše spremnosti na odbranu“, poručio je on.

Upitan da li treba strahovati od nuklearnih bombi iz Rusije, Stoltenberg je kazao da NATO ne vidi da su ruske nuklearne snage na većem nivou gotovosti, ali i da je zveckanje Moskve nuklearnim naoružanjem opasno i neodgovorno.

"Putin mora znati da ne može pobediti u nuklearnom ratu i da ga ne sme nikada voditi. Naš jasan signal Rusiji: NATO štiti sve svoje članice“, podvukao je on.

Stoltenberg je rekao da niko ne može znati koliko će trajati rat u Ukrajini, ali da se treba pripremiti na to da bi mogao trajati godinama.

"Ne smemo popustiti u podršci Ukrajini, iako su troškovi veliki, ne samo za našu vojnu podršku, već i zbog rastućih cena energenata i namirnica. Ali to se ne može porediti sa cenom koji Ukrajina plaća svakog dana ljudskim životima. Ako Putin iz ovog rata bude povukao pouke da može tako nastaviti, kao što je činio u ratu u Gruziji 2008.ili zaposedanjem Krima 2014., onda bi platili daleko veću cenu“, ukazao je Stoltenberg.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

StoltenbergNATORusijabezbednost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva