:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2021   15:43

0

152

Stoltenberg: NATO i dalje pokušava da izvuce ljude iz Kabula

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Severnoatlanska alijansa i dalje pokušavati sa evakuacijom Avganistanaca koji su u riziku, kao i da će održavati kontakte sa talibanima, ali je dodao da će novi vladari Avganistana morati da se dokažu kako bi dobili pomoć i priznanje.

Članica NATO, Turska, koja je bila zadužena za kabulski aerodrom šest godina, ponudila je pomoć da aerodrom ostane operativan, u vreme kada su se povukle SAD i ostale članice Alijanse, a i Katar se ponudio za pomoć, preneo je Rojters.

"Operativni kontakt sa talibanima je neophodan da bismo izvukli ljude napolje. NATO je uspeo da evakuiše većinu osoblja koje je radilo za nas, ali je i dalje mnogo ljudi ostalo i nastavićemo da radimo na njihovom izvlačenja", rekao je Stoltenberg za Rojters.

On je upozorio da neće doći do brzog priznavanja talibanske vlade, kao i da je prerano oceniti suosnivača talibana Mulaha Baradara, koji bi trebalo da bude šef nove vlade.

"Moramo da im sudimo po akcijama. Držimo ih za reč za ono što su obećali, a to je da neće dozvoliti da Avganistan bude utočište za teroriste. Zatim, tu je poštovanje ljudskih prava, posebno ženskih prava, i slobodan izlaz onima koji žele da odu", poručio je Stoltenberg.

Izvor: Танјуг

StoltenbergNATOAvganistanevakuacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva