:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2020   9:14

0

120

Stoltenberg: Ne smetaju nam bezbednosni aranžmani Srbije

Srbija je suverena zemlja i NATO u potpunosti poštuje politiku njene vojne neutralnosti, kao i bezbednosne aranžmane koje ona izabere, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ističe da Kfor i dalje ostaje prisutan na Kosovu sa oko 3.500 vojnika.

 

Stoltenberg je za "Kurir" rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, navodeći da je to od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbednost kao i našu bezbednost.

"Konstruktivan dijalog je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podržavam napore EU da posreduje u dijalogu. Trakođe podržavam napredak načinjen u Vašingtonu. Naša misja Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici", rekao je on.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svetu kaže da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

Otkriva i da se NATO uveliko sprema za potencijalni drugi talas koronavirusa, kao i da sa Amerikom radi na „balansiranom odgovoru na nove ruske projektile, koji su opasni i narušavaju stabilnost“, a otvoreno priznaje i da uspon Kine menja globalnu ravnotežu moći.

Stoltenberg ističe da su evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu u direktnoj vezi i podseća da od kraja devedesetih snage NATO pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Kako kaže, kancelarije NATO u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou.

"Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata ima za cilj jačanje jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i celoj evroatlantskoj porodici", rekao je Stoltenberg.

Izvor: T a n j u g

Jens StoltenbergNATOSrbijaKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva