:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2019   14:42

0

192

Stoltenberg: Obaveze KBS razjašnjene 2013, Priština da ih poštuje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da će tokom proleća biti doneta odluka o daljim koracima u angažmanu Alijanse sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

 

Stoltenberg je poručio da su 2013. razjašnjene obaveze KBS kada je reč o severu Kosova i da NATO očekuje od Prištine poštovanje tog, ali i drugih svih dogovora.

"Mi očekujemo da se nastavi ono što je dogovoreno i razjašnjeno 2013. godine. To je samo jedan od razloga zbog koga samo uputili jasnu poruku vlastima u Prištini da bi trebalo da poštuju dogovore koje smo sa njima postigli", poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je na kraju ministarskog sastanka u Briselu naveo da se među članicama Alijanse nastavlja diskusija o nivou angažmana sa Kosovskim bezbednosnim snagama. Jens Stoltenberg je naglasio da je preispitivanje angažmana zasnovano prvenstveno na tranziciji KBS u vojsku Kosova, za koju NATO smatra da je došla u pogrešno vreme, ali i da uticaj ima odluka prištinskih vlasti da uvedu takse na robu iz Srbije i BiH uprkos protivljenju članica Alijanse.

"Diskusija je u toku i očekujemo da tokom proleća donesemo odluku o daljim koracima", izjavio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da Alijansa snažno veruje da je potrebno političko rešenje i podrška dijalogu Beograda i Prištine. On je ponovio i čvrstu posvećenost NATO održanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i najavio da misija KFOR ostaje na Kosovu u nepromenjenom madatu zasnovanom na Rezoluciji 1244 UN SB.

"Tu samo da obezbedimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu i to činimo", zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Танјуг

StoltenbergKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva