:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2022   20:58

0

125

Stoltenberg: Podrška KFOR-a dijalogu Beograda i Prištine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, posle sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse u Briselu, da trupe KFOR-a podržavaju napore diplomata Evropske unije da ostvare napredak u dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU.

"Zapadni Balkan je region u Evropi gde Evropska unija i NATO veoma blisko sarađuju. Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata, prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu. Imamo svoje prisustvo, misiju KFOR-a na Kosovu. Saveznici su posvećeni da nastave, da doprinose snagama", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara sa Zapadnog Balkana.

Naveo je da je na današnjem sastanku bilo je novih najava nekih zemalja da se pojača podrška misiji KFOR-a i kazao da je vidno "povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi sa pitanjem registarskih tablica".

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao je da je u pitanju jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO, što Alijansa podržava, ali je istakao da će ta odluka na kraju biti odluka BiH.

Dodao je da ta odluka mora da bude nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer "NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put".

Izvor: T a n j u g; Foto: AFP

StoltenbergKiMKFORNATOdijalog Beogara i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva