:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2022   19:00

0

125

Stoltenberg pozdravlja napredak ukrajinske vojske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber pozdravio je danas napredak ukrajinske vojske, ali i upozorio da „ne treba praviti grešku i potcenjivati Rusiju”. Stoltenber je pozdravio odluku EU da počne da trenira ukrajinske snage, što je dopuna onome što NATO već radi.

Dolazeći na sastanak sa ministrima odbrane Evropske unije, prvi čovek alijanse je rekao će razgovarati o ruskoj agresiji u Ukrajini i podršci Ukrajini koja, kaže, mora da se nastavi koliko bude potrebno.

Saradnja NATO i EU je, dodao je, važna posebno kada u "ovako opasnim vremenima".

„Mi pozdravljamo napredak ukrajinske vojske u poslednjim danima, ali ne treba praviti grešku i potcenjivati Rusiju koja ima značajan vojni kapacitet, veliki broj trupa i videli smo da je sposobrži visoke gubitke u vojsci, a videli smo njihovu brutalnost u delovima koji su bili oslobođeni”, dodao je on.

Stoltenberg je naveo i da NATO saveznici treniraju ukrajinske snage još od 2014 godine, a pre svega to čine SAD, Velika Britanija i Kanada. Treninzi su, inače, održavani u Ukrajini posle aneksije Krima.

Šef NATO alijanse je pozdravio odluku EU da popuni rezerve oružja i municije i nadoknadi ono što je bilo poslato Ukrajini. On smatra da popunjavanje zaliha trba nastaviti.

Pozdravio je koordinaciju u nabavkama oružja koju je EU najavila i smatra da treba naručivati veće količine da bi cena bila prihvaljivija, a to, dodao je, istovremeno doprinosi evropskoj industriji odbrane.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

StoltenbergUkrajinaRusijaratNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva