:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2023   16:54

0

65

Stoltenberg: Pridruživanje Švedske NATO na dohvat ruke

Pridruživanje Švedske NATO je na dohvat ruke, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg posle sastanka u Briselu na kojem je razgovarano o prevazilaženju prigovora Turske da se Švedska pridruži NATO.

"Sada je vreme da se Švedska pridruži Alijansi", izjavio je Stoltenberg novinarima i naveo da je moguće da će uslediti pozitivna odluka na samitu Alijanse u Viljnusu sledeće sedmice, preneo je Rojters.

Generalni sekretar NATO kazao je da će sazvati sastanak sa turskim i švedskim liderima na samitu Alijanse sledeće sedmice u Viljnusu, gde će se raspravljati 

o pridruživanju Švedske NATO, kojem se Turska i dalje protivi.

"Ono što je važno je da sledeće sedmice imamo pozitivan ishod", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa predstavnicima iz Turske, Švedske i Finske.

Turska je odbila da odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO, optužujući švedsku vladu da ne čini dovoljno da se obračuna sa članovima Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugima koje Ankara smatra ekstremistima.

Švedska je u maju pooštrila svoje zakone o borbi protiv terorizma, što bi trebalo da joj pomogne da dobije odobrenje da se pridruži NATO, mavela je agencija.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

StoltenbergNATOŠvedska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva