:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2022   13:46

0

149

Stoltenberg: Raketu verovatno ispalila Ukrajina

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je istraga o padu rakete na teritoriju poljske u toku, ali da preliminarna analiza „sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane".

Stoltenberg je na konferenciji za novinare precizirao da je u pitanju verovatno raketa "ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama".

"Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost, jer nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine", naglasio je on i dodao da su jučerašnje eksplozije usledile kada je Rusija pokrenula "masivan talas raketnih napada na Ukrajinu“.

Stoltenberg je dodao i da se čeka „završetak istrage koja je u toku i ostaje nam da sačekamo rezultat, ali nema znakova da je to bio nameran napad i nema znakova da Rusija priprema ofanzivnu vojnu akciju protiv članica NATO-a“.

Od početka rata, objasnio je Stoltenberg, NATO je pojačao budnost na svojim istočnim granicama i nastavlja da prati situaciju.

U obraćanju, Stolteberg je kazao da će NATO da brani sve svoje saveznike.

Stoltenberg je prethodno razgovarao za američkim predsednikom Džoom Bajdenom i sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom i saglasili su se da je potrebna opreznost, da treba produžiti konsultacije kao i da se prati situaciju na terenu.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaPoljskaraketaStoltenberg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva