:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 25, 2019   14:00

0

195

Stoltenberg: Rusija ne pokazuje želju za kompromisom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je nakon sastanka delegacija Rusije i Alijanse, da nije rešen spor o Sporazumu o uklanjanju nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF). Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da SAD ne pokazuju želju za konstruktivan dijalog, javljaju agencije.

Ruski Tas prenosi da je Dmitrij Peskov nakon sastanka sa Jensom Stoltenbergom rekao da razgovor o problemima INF-a koji teče u razmeni ultimatuma, ne odgovara Rusiji, a da SAD ne pokazuju želju za konstruktivan dijalog.

Bez napretka u pregovorima, SAD su spremne da započnu šestomesečni proces izlaska iz INF-a, 2. februara, navodi britanska agencija.

"Sporazum je zaista ugrožen", napomenuo je Stoltenberg i dodao da Rusija nije pokazala želju za kompromisom, prenosi Rojters.

I druga strana navodi da nema volje da se razgovara o problemima. 

"Nema volje da se razgovara o problemima INF (sa američke strane). Drugi modaliteti poput razmene ultimatuma, neosnovanih optužbi i bezvoljnost da se čuju partneri, nama ne odgovaraju", istakao je Peskov, prenosi Tas.

Ruska agencija navodi da je 23. januara održan brifing na kojem je bilo reči o karakteristikama rakete "iskander 9M729", a da je tom događaju prisustvovalo više od 20 predstavnika stranih zemalja.

Međutim, iako pozvani, događaju nisu prisustvovali predstavnici Nemačke, Francuske, SAD kao ni predstavnici NATO-a i EU.

"Ovo je više nego indikativno", rekao je Dmitrij Peskov komentarišući tada izostajanje predstavnika NATO-a.

Izvor: Танјуг

NATORusijaStoltenbergPeskov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva