:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2022   21:49

0

111

Stoltenberg: Šaljemo ove nedelje predlog Rusiji

NATO će kasnije ove nedelje poslati pisani predlog Kremlju kako bi "pokušao da pronađe put za napredak" u trenutku rastućih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na granici Ukrajine, rekao je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg.

 

„Navešćemo da smo spremni da sednemo i razgovaramo o kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmima snižavanja rizika i drugim pitanjima koja se tiču evropske bezbednosti, a takođe smo spremni da saslušamo ruske zabrinutosti“, poručio je Stoltenberg za Si-En-En.

Govoreći iz Brisela, Stoltenberg je rekao da „još uvek postoji diplomatski izlaz“ iz rusko-ukrajinske krize, „ali to zahteva da Rusija deeskalira i da pokaže spremnost da se u dobroj veri uključi u političke razgovore sa NATO i njihovim saveznicima“.

Stoltenberg je naveo i da Alijansa neće razmeštati snage u Ukrajini.

"Borbene jedinice NATO neće biti raspoređene u Ukrajini, ali moramo biti sigurni da nema nesporazuma oko naše spremnosti, naše posvećenosti da odbranimo sve saveznike, posebno u istočnom delu alijanse“, rekao je on za američku televizijsku mrežu.

Šef NATO-a je prošle nedelje najavio da će zapadna vojna alijansa uskoro poslati svoje pismene predloge Rusiji, odgovarajući na bezbednosne zahteve Moskve i predložiti ozbiljne razgovore o kontroli naoružanja i merama transparentnosti vojnih aktivnosti i raspoređivanja raketa.

Stoltenbergovi komentari usledili su dan nakon što je NATO objavio da neke zemlje članice stavljaju snage u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene avione u istočnu Evropu, navodi Si-En-En.

Izvor: T a n j u g

Jens StoltenbergNATORusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva