:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 25, 2019   14:27

0

178

Stoltenberg se nada da će Severna Makedonija postati deo NATO u decembru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla da postane punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu, prenosi portal a1on.

"Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra kada će se u Londonu sastati lideri zemalja članica Alijanse", istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio da Severna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rešavanju spora oko imena.

"Učlanjenje Severne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspešno funkcioniše. Proširenje NATO-a velika je uspešna priča koja je pomogla u širenju prospreriteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", naveo je Stoltenberg.

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a biće budžetska pitanja i dostizanje dva odsto od BDP-a za odbrambene svrhe koje zemlje-članice moraju da dostignu do 2024. godine.

Ministri će razgovarati i o sporu s Rusijom oko nuklearnog oružja.

Na sastanku će učestvovati i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

Izvor: RTS

Jens StoltenbergNATOSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva