:

:

TV Most

Foto: Ej Bi Si

clock

Novembar 15, 2019   10:26

0

75

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje

Srbija kao vojno neutralna zemlja, koja nema cilj da uđe u NATO, sama donosi odluke, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i dodao da je na Srbiji da odluči i kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi da ima.

Stoltenberg je to rekao u intervjuu za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje kako komentariše zabrinutosti u vezi sa kineskom ulogom u regionu kada je reč o novoj 5G tehnologiji.

"Srbija je vojno neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke", naglasio je Stoltenberg.

Kako je objasnio, zemlje koje su članice NATO ili teže da se priključe NATO, kao što je Severna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, uključujući bezbedan i siguran način komunikacije.

Stoltenberg je rekao da se zahtevi koji moraju da se ispune, kada je reč o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, ne odnose na zemlje koje nisu članice.

"Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa pozdravlja činjenicu da je Srbija bliski partner NATO.

"Mi sarađujemo sa Srbijom. Nedavno smo imali jednu od naših vežbi civilne pripravnosti u Srbiji. A i ja sam posetio Beograd, sastao se sa predsednikom Srbije. On i ja smo otvorili tu vežbu, koja pokazuje da radimo zajedno", naveo je Stoltenberg.

Izvor: T a n j u g

StoltenbergNATOSrbijaneutralnost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva