:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 07, 2022   18:03

0

142

Stoltenberg: Strane da se uzdrže; Vučić: Priština grubo krši Sporazum

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas u odvojenim telefonskim razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se uzdrže od bilo kakvih unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu eskalaciju na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o napetoj situaciji na severu Kosova. Pozvao sam obojicu da se uzdrže od bilo kakvih unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu eskalaciju", napisao je Stoltenberg na svom Tviter nalogu.

On je poručio da je dijalog jedini put napred.

Dodao je da KFOR ostaje na oprezu.

Vučić je ukazao na to da Priština svojim jednostranim potezima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem u vezi s registarskim tablicama i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština.

On je dodao da, uprkos tome, Srbija nastoji da održi mir i stabilnost i da će tome da ostane posvećena.

Sagovornici su razgovarali i o značaju uloge KFOR-a i direktnog kontakta načelnika generalštaba Vojske Srbije sa komandantom NATO snaga na Kosovu i Metohiji.

Stoltenberg je istakao da NATO ceni saradnju ostvarenu sa Srbijom sa pozicije vojno neutralne zemlje.

Izvor: T a n j u g, TV Most

Jens StoltenbergAleksandar VučićNATOKiMdijalog BG-PRKFORBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva