:

:

TV Most

Foto: NATO

clock

Maj 23, 2020   8:06

0

197

Stoltenberg: Sve strane da poštuju Sporazum o otvorenom nebu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je povratak Rusije poštovanju pravila najbolji način da se očuvaju dobrobiti Sporazuma o otvorenom nebu.

 

Nakon sastanka NATO u Briselu na kome se razgovaralo o Sporazumu o otvorenom nebu i najavi SAD da će se povući iz ovog međunarodnog ugovora, on je rekao da su saveznici u Alijansi i druge partnerske zemlje angažovane s Rusijom da se što brže postigne taj cilj.

"SAD su saopštile da Rusija krši Sporazum o otvorenom nebu i najavile svoje povlačenje iz sporazuma za šest meseci, što je u skladu sa odredbama dokumenta. SAD su naglasile i da će preispitati svoju odluku o povlačenju ako se Rusija vrati punom poštovanju sporazuma", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je "Alijansa poručila svim državama potpisnicma da moraju u potpunosti da primenjuju svoje obaveze iz sporazuma".

Stoltenberg je ukazao da Rusija već više godina nameće ograničenja letanja koja nisu u skladu sa sporazumom, uključujući ograničenja leta iznad Kalinjingrada i u blizini granice sa Gruzijom.

"Selektivna primena obaveza koje proističu iz sporazuma o otvorenom nebu od strane Rusije umanjuju doprinos ovog važnog sporazuma o bezbednosti i stabilnosti u evroatlantskom regionu", rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da je "povratak Rusije na poštovanje pravila najbolji način da se očuvaju prednosti ovog sporazuma".

U sedištu Alijanse u Briselu kažu da će NATO saveznici nastaviti da podržavaju i jačaju kontrolu naoružanja i razoružanje kao "ključni element evroatlantske bezbednosti".

Saveznici navode da ostaju otvoreni za dijalog u Savetu NATO-Rusija o smanjenju rizika i transparentnosti.

"Mi i dalje težimo konstruktivnom odnosu s Rusijom, kada ruske akcije to omogućavaju", stoji u saopštenju NATO.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je ranije da se SAD povlače iz sporazuma o otvorenom nebu, kojim se državama "30-plus" dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija a koji je potpisan pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Rusija je u više navrata odbacila optužbe da krši taj sporazum.

Rusija: Primenjivaćemo Sporazum o otvorenom nebu

Rusija potvrđuje svoju nameru da primeni Sporazum o otvorenom nebu, o čijoj će se sudbini odlučivati na konferenciji NATO zemalja članica, saopšteno je iz ruske misije pri NATO posle vanrednog sastanka Severnoatlantskog saveta.

Vanredni sastanak NATO je sazvan zbog unilateralnih najava SAD da će se povući iz Sporazuma o otvorenom nebu.

"Ruska strana je potvrdila svoju nameru da nastavi da primenjuje odredbe sporazuma. Izražavamo našu spremnost za dalji dijalog, koji bi se vodio na osnovama međusobnog poštovanja, a ne jezikom ultimatuma, u intersu evropske i međunarodne bezbednosti", saopšteno je iz ruske misije pri NATO agenciji Tas.

Istovremeno, evropske članice NATO prenele su SAD svoju zabrinutost zbog planova Vašingtona da se povuče iz Sporazuma 35 zemalja, javio je Rojters pozivajući se na zvanične neimenovane izvore NATO.

"Određeni broj saveznika zabrinut je zbog mogućnosti da SAD napuste sporazum", rekao je izvor Rojtersa.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je u četvrtak da se SAD povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu kojim se državama potpisnicama dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad teritorija drugih država potpisnica.

Sporazumi je potpisan pre 18 godina u cilju unapređenja poverenja i sprečavanja sukoba među državama.

Kako je preneo AP, Vašington se povlači iz Sporazuma jer Rusija navodno krši pakt.

Izvor: RTV, T a n j u g

Jens StoltenbergNATORusijaSporazum o otvorenom nebu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva