:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 04, 2019   11:14

0

263

Stoltenberg: Uspeh NATO - jedinstvo različitih

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je uveren da će NATO postojati sve dok "je potreban jak savez bezbednosti i odbrane", prenosi bugarska nacionalna televizija.

Na pitanje novinara da li NATO, nakon sedam decenija, i dalje ima svrhu postojanja, Stoltenberg je rekao da se 70-godišnji uspeh NATO-a, najuspešnijeg saveza u istoriji, zasniva na jedinstvu.

"Mi smo 29 različitih zemalja sa obe strane Atlantika. Različiti su nam i sistemi i istorija. Ali uprkos razlikama zajednički cilj nas ujedinjuje. Drugi razlog za uspeh je naša sposobnost za prilagođavanje. Danas se svet menja. Mi se takođe menjamo, vođeni ciljem održavanja mira i izbegavanja sukoba", istakao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li ruski energetski projekti u Bugarskoj utiču na zajedničku odbranu NATO saveznika, Stoltenberg je rekao da je diversifikacija izvora energije dobra za sve države jer smanjuje njene slabosti.

"Imati više dobavljača pomaže u pregovaranju o boljim poslovima. Diversifikacija je ključna i sa aspekta odbrane, i sa ugla razvoja privrede", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg smatra da je prijem Severne Makedonije u NATO važan za tu državu, za region i za NATO.

Kako on objašnjava, to je dokaz da su vrata NATO-a otvorena.

"Vidite Bugarsku. Njen ulazak pre 15 godina pomogao je da se stabilizuje Evropa, ojača demokratija, vladavina prava i očuva mir, što je osnova za ekonomski prosperitet", dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je takođe čestitao Bugarskoj što je potpisala sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Severnom Makedonijom i što je igrala jednu od ključnih uloga u procesu atlantskog integrisanja te države.

Izvor: RTS

NATOJens Stoltenberg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva