:

:

TV Most

Foto: NATO

clock

Novembar 30, 2021   16:58

0

112

Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog Dodikove zapaljive retorike

Uoči današnjeg samita ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Rigi generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je taj savez zabrinut, zbog, kako je naveo, "zapaljive retorike" srpskog člana Predsedništva i lidera SNSD Milorada Dodika i iz Republike Srpske, prenela je sarajevska N1 tv.

BiH će biti jedna od tema dvodnevnog samita u Rigi.

“Pre svega, mislim da se morate prisetiti da ste vi na Zapadnom Balkanu prešli dug put. NATO je tu prisutan od devedesetih. Pomogli smo da se okončaju dva etnička rata u BiH, a kasnije i na Kosovu i u Srbiji. Značajno smo prisutni na Kosovu kroz KFOR, kao i u BiH”, naveo je Stoltenberg.

Dodao je i da su zabrinuti zbog povećanih tenzija kojima svedoče, te da zbog toga pozdravljaju činjenicu da NATO i EU blisko sarađuju u regionu, "kako na Kosovu, tako i u BiH".

"U pogledu BiH smo zabrinuti zbog bilo kakvog pokušaja da se podriva multietničnost institucija, a posebno Oružanih snaga koje su jedna od najuspešnijih multietničkih i institucija u BiH. NATO je bio važan u izgradnji Oružanih snaga BiH kao jake, multietničke institucije. Zato smo zabrinuti zbog zapaljive retorike gospodina Dodika, i iz Republike Srpske”, rekao je Stoltenberg novinarima.

Dodao je da i dalje podržavaju sve napore da se spuste tenzije, kao i izgradnju kapaciteta za BiH.

Izvor: T a n j u g

BiHMilorad DodikJens Stoltenberg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva