:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 24, 2019   22:01

0

226

Strah i nada – doniranje organa za početak novog života

EU je vodeći region u svetu po uspešnosti transplatacije organa, ali liste čekanja su i dalje duge. Problem su poverenje i svest građana o važnosti transplatacije, istaknuto je na skupu u Evropskom Parlamentu. A Srbija kažu treba da iskoristi status kandidata za pruzimanje najboljih iskustava u toj oblasti.

U holu Evropskog parlamenta izložba mlade litvanske umetnice Austeje Šepute, nastala na osnovu ličnog iskustva sa donacijiom organa.

"Moj otac je čekao na transplataciju srca dve i po godine, i u jednom trenutku lekar je rekao da porodica treba da se spremi za plan B. Na kraju je otac preminuo. Želela sam da ovako izrazim svoja osećanja i pokrenem ljude na razmišljanje – da li mogu sebe da zamisle kao donatore organa", navodi Austeja Šepute.

Negativ forme organa simbolizuje primaoca, a pozitiv donatora organa. Sastavljene dve forme spajaju se u obliku poklona. Takav poklon spasao je život Pisane Ferari pre 17 godina.

"Bolovala sam tada od neizlečive smrtne plućne bolesti. Dijagnoza mi je postavljena kad sam imala 33 godine, ali pre 17 godina sam prošla kroz transplataciju oba plućna krila", navodi Ferarijeva.

Od tada se situacija u Evropi značajno popravila. Broj donacija i presađenih organa svake godine se povećava, ali mnogi pacijenti i dalje umiru na dugim listama čekanja.

Potrebna saradnja na evropskom nivou 

"Transplantacija je oblast u kojoj postoji ogromna potreba za evropskom saradnjom, jer je pre svega važno da možemo da učimo jedni od drugih", navodi Martin Sajsel iz Evropske komisije.

Srbija treba da iskoristi proces pristupanja da preuzme propise i iskustva zemalja koje imaju najbolje rezultate.

"Na Balkanu imamo i neka negativna iskustva iz prošlosti, vezana za Kosovo, slučajeve trgovine organima. Zato je važno pitanje poverenja u sistem, što se može postići uz informisanje i obuku", navodi Sratos Hacisiros iz Svetske zdravstvene organizacije.

Donacija organa može da znači povratak životu, kao u slučaju Pisane Ferari, ali potrebna je bolje razumevanje i svest o njenom značaju, poručeno je u Evropskom parlamentu.

Izvor: RTS

Evropski parlamentDonacija organa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva