Štrahe bio meta atentata?

:

:

TV Most

Foto: NSPM

clock

Jun 26, 2019   13:02

0

110

Štrahe bio meta atentata?

Pripadniku policije, koji je radio prikriveno, narko-diler je nudio 100.000 evra za napad na Štrahea, i uz to mu navodio mesta na kojima se parkira vozilo bivšeg vicekancelara, piše u dokumentu austrijskog tužilaštva.

Austrijsko tužilaštvo sprovodi istragu u vezi sa mogućim atentatom auto-bombom na bivšeg austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea.

Iza planiranog atentata, prema pisanju bečkog dnevnika Kurir, stoji Bujar B, koji je prošle godine bio u istražnom pritvoru zbog kršenja zakona u vezi s narkoticima i posedovanjem ilegalnog oružja.

U međuvremenu, on je bio i osuđen na zatvorsku kaznu.

U dokumentu državnog tužilaštva, navodi se da je Bujar B. osumnjičen da je pokušao jednu osobu od poverenja da navede da ubije auto-bombom vicekancelara Štrahea.

Bujar je toj osobi, koji je bio policajac na tajnom zadatku, ponudio 100.000 evra i u više navrata od njega tražio da izvrši atentat.

Prema tužilaštvu, Bujar je tim atentatom želeo da unese nemir u austrijsko društvo i zastraši stanovništvo, sa ciljem da poljulja osnovne političke strukture zemlje.

Policajac, kojem je on nudio novac za atentat, tvrdi da je Bujar znao gde porodica Štrahe parkira svoje automobile.

Zbog opasnosti od atentata, čuvari reda su krajem aprila i početkom maja sproveli i pretres više stanova.

Bujar, koji se trenutno nalazi na slobodi, predmet je istrage u kojoj tužilaštvo nije uspelo da pronađe dalje dokaze, zbog čega se razmatra dalje delovanje u ovom slučaju.

Johan Pauer, Štraheov advokat, naveo je u pisanoj izjavi da je njegov štićenik 4. aprila saznao da je postojao nalog za atentat na njega, ali da je na upit kod nadležnih institucija dobijen odgovor da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj pretnji, pa sada čudi pokretanje istražnog postupka.

Na drugoj strani, advokat osumnjičenog, Volfgang Blašic ističe da su optužbe na račun njegovog štićenika potpuno besmislene.

Ukazuje da se sumnja oslanja jedino na tvrdnju jednog čoveka i preporučuje da bi tužilaštvo istragu trebalo da preusmeri na njega zbog lažnog optuživanja.

"Bujar je ugostitelj s pozadinom 'malog kriminalca', ali ne i teroriste. On nikada nije imao problem sa Štraheom. Tu nedostaje motiv", podvukao je advokat.

Inače, Štrahe je krajem maja morao da podnese ostavku na sve političke funkcije nakon što su objavljeni video-snimci, nastali pre dve godine na Ibici, na kojima nudi jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, uz zabilaženje kontrolnih instanci.

Izvor: RTS

ŠtraheAustrijavideo snimciatentat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva