:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 27, 2019   15:54

0

61

Štrahe dobio dovoljno glasova za poslaničko mesto u Evropskom parlamentu

Doskorašnji austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe dobio je dovoljan broj glasova na jučerašnjim izborima za Evropski parlament da može da uđe u klupe evropske skupštine.

Štrahe, koji je podneo ostavku na sve političke funkcije zbog video snimaka u kojima se vidi da je pre dve godine jednoj Ruskinji nudio državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, dobio je više od 33.500 glasova prednosti.

Za direktan mandat u Evropskom parlamentu neophodno je sakupiti 33.000 glasova prednosti.

Građani Austrije, naime, na izborima, osim strankama, imaju mogućnost da daju svoj glas posebno i za jednog od kandidata.

To je iskoristio veliki broj glasača FPO koji su glasali za Štrahea koji je bio tek na mestu 42. kandidata njegove stranke za Evropski parlament.

Do sada su izbrojani glasovi iz Beča, Donje Austrije, delimično iz Štajerske, Gornje Austrije i Salcburga, a nedostaju glasovi iz daljih četiri pokrajina, kao i glasačkih lista predatih putem pošte.

Ko ima više od pet odsto glasova birača svoje stranke može nezavisno od rednog mesta na listi kandidata da bude više rangiran prilikom odluke o poslaničkom mandatu.

Konačni broj glasova prednosti biće poznat tek do sredine nedelje.

Za sada je nepoznanica kako će Štrahe reagovati na iskazivanje solidarnosti njegovih glasača.

Izvor: Танјуг

ŠtraheEUEvropski parlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva