:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 29, 2019   12:07

0

86

Štrajk pilota u SAS-u, više od 1.200 letova otkazano

Aviokompanija Skandinavian erlajns otkazala je svih 1.213 letova planiranih za danas i sutra zbog štrajka pilota. Zbog štrajka koji traje od petka pogođeno je više od 280.000 putnika.

Kako se navodi, kompanija Skandinavian erlajns (SAS)  ponudila je pogođenim putnicima besplatnu hranu dok čekaju alternativni prevoz. Prevoznik, koji je u vlasništvu švedske i danske vlade, izjavio je da je spreman za nastavak pregovora, ali je upozorio da bi ispunjavanje zahteva pilota imalo strašne posledice za kompaniju.

Štrajk je počeo u petak posle propasti pregovora o platama sa sindikatom koji predstavlja 95 odsto pilota SAS-a u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Aviokompanija je saopštila da "duboko žali" zbog teškoća s kojima su se suočili putnici na domaćim i međunarodnim letovima.

Tim štrajkom više od 1.400 pilota u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj zahvaćena je većina unutrašnjih letova, kao i evropskih i međukontinentalnih kompanije SAS.

Predsednik sindikata pilota Ravaz Nermani je rekao kako trenutno strane ne pregovaraju i dodao za švedsku agenciju TT da SAS treba pokazati želju za pregovore.

Ovo udruženje koje je pokrenulo štrajk istaklo je kako nakon nekoliko meseci pregovora nije pronađeno rešenje za probleme "pogoršanja radnih uslova, nepredvidivih rasporeda i nesigurnosti zaposlenja" za pilote.

SAS je poslednjih godina pokrenuo nekoliko programa štednje kako bi poboljšao svoju profitabilnost nakon što je 2012. zamalo bankrotirao.

U prvom tromesečju 2019. firma je zabeležila veće gubitke zbog negativnih efekata kursa i povećanja cena goriva. SAS ipak očekuje dobit na godišnjem nivou.

Poslodavac u avio-industriji u Švedskoj rekao je da su piloti tražili povećanje od 13 odsto, bez obzira na već visoke prosečne plate od 93.000 švedskih kruna ( 9.777 dolara). 

Analitičari "Sidbanke" su procenili da štrajk košta tu kompaniju 60 do 80 miliona švedskih kruna dnevno.

Izvor: RTS

SASŠtrajk pilota
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva