:

:

TV Most

SAD

clock

Decembar 08, 2022   11:37

0

43

Štrajk u Njujork tajmsu, prvi u 40 godina

Dvadesetčetvoročasovni štrajk u Njujork tajmsu u kom se očekuje učešće više od 1.100 zaposlenih, počeo je u četvrtak u ponoć, nakon što menadžment i sindikat koji predstavljaju zaposlene nisu uspeli da postignu dogovor o novom ugovoru nakon više od godinu i po dana pregovora.

Meredit Kop Levin, predsednica i izvršna direktora Njujork tajmsa saopštila je da je razočaravajuće što preduzimaju tako drastične mere, imajući u vidu jasnu posvećenost koju su pokazali oko pregovora o ugovorima koji novinarima Tajmsa obezbeđuje značajna povećanja plata, vodeće beneficije na tržištu i fleksibilne uslove rada.

Sindikat Njuz gild iz Njujorka, koji predstavlja novinare i druge zaposlene u Tajmsu, rekao je u saopštenju da se štrajkuje "zbog neuspeha kompanije da se pregovara u dobroj nameri, postigne pošten ugovor sa radnicima i ispune njihovi zahtevi".

Izvršni direktor lista, koji je zatražio da govori anonimno, priznao je za Si-En-En da bi obustava rada sigurno stvorila poteškoće.

Ali, naveo je da se menadžment za sada pripremio i mogao bi da se osloni na druge resurse, kao što je međunarodno osoblje koje uglavnom nije deo sindikata, da popuni praznine.

Neki od zaposlenih pozvali su čitaoce da ne konzumiraju sadržaj tokom štrajka.

"Tražimo od čitalaca da se sutra ne angažuju ni na jednoj platformi i da budu uz nas na liniji digitalnih protesta", napisala je na Tviteru Amanda Hes.

Poslednjih nedelja, Si-En-En je otpustio stotine zaposlenih, novinski lanac Ganet je otpustio 200,En-Pi-Ar je naveo da će morati da uštedi 10 miliona dolara, a druge novinske organizacije istražuju potrebu za smanjenjem budžeta i zamrzavanjem zapošljavanja.

Tajms je tvrdio da je ponudio "značajna povećanja", ali je sindikat uzvratio da je uprava novina "često pogrešno predstavljala sopstvene predloge", prenosi Si-En-En.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva