:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2019   8:59

0

88

Štrajkuju škole u celoj Hrvatskoj

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja objavili su da će u ponedeljak štrajkovati osnovne i srednje škole u celoj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama, uključujući i Grad Zagreb.

Predstavnici dva obrazovna sindikata istakli su da je ponuda hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o povećanju osnovica nije isto što i povećanje koeficijenta složenosti posla, prenosi N1, navodi Indeks.

"Naši zahtjevi nisu usvojeni i to sustavno govorim svaki dan. Vlada nije usvojila zahtjeve dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj i jedini logični slijed je nastavak štrajka", istakla je predsednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.

Premijerova ponuda da osnovica svima raste 6,12 odsto i da računica da će svi imati jednako povećanje plate - ne znači i da se njihovo zaostajanje ispravilo, dodala je Šprem.

"Prvo nadoknada zaostajanja, a onda tek osnovica za sve koliko sindikati ispregovaraju", rekao je predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branko Mihalinec.

Ističu da je socijalni dijalog prekinut, ali da se ipak nadaju da će biti nastavljen.

Kada je reč o štrajku, rekli su da su napravili plan do praznika Svih svetih, odnosno do 1. novembra, a zatim i do kraja polugodišta.

Od četvrtka štrajkuju i fakulteti

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je jednodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak 24. oktobra.

Štrajk će se održati sa zahtevom za povećanjem plata za članove sa najnižim platama.

U štrajku će učestvovati i nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700, najavio je na konferenciji za novinare glavni sekretar Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Ako se sindikalni zahtev ne reši, sledeći štrajk održaće se u sredu 30. oktobra.

Izvor: RTS, Index

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva