:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 24, 2019   22:13

0

239

Stranke iz RS: Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton

U Banjaluci je danas održan sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika s predsednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske posle kojeg je saopšteno da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) o promeni imena RS udar na Ustav i Dejtonski sporazum.

Posle sastanka, održanog u zgradi Vlade RS, Dodik je na konferenciji za novinare rekao je da su svi predstavnici političkih partija potpisali zajedničku izjavu.

Dodik je rekao da u zajedničkoj izjavi predsednici političkih stranaka iz Srpske upozoravaju da najava podnošenja apelacije predstavlja antiustavno delovanje.

Kako prenosi RTRS, u zajedničkoj izjavi se upozorava da je "podnošenje apelacije Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti imena RS u potpunosti antiustavno i antidejtonsko delovanje koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Ukoliko apelacija bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje to će se, stoji u zajedničkoj izjavi, smatrati flagrantnim kršenjem opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U tom slučaju, biće zatraženo održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti "donete odluke o budućem statusu Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH".

"Sve aktivnosti Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiće isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmerenih protiv Republike Srpske te stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preuzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spreče ozbiljne posledice po teško uspostavljen mir i stabilnost u BiH", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Vučić: Inicijativa SDA neodgovoran potez

Najavljena inicijativa SDA da se ukine ime Republike Srpske nije ni dobar, ni odgovoran potez, poručio je danas iz Davosa predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je već razgovarao o tome sa Miloradom Dodikom.

"Ne želim da se mešam u unutrašnje stvari BiH, ali Republika Srpska je ustavna kategorija, te je obaveza Srbije i svakog drugog ko o tome može da govori...", rekao je Vučić.

"Nadam se i verujem da će svi u BiH razumeti da je za sve nas od izuzetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti", istakao je srpski predsednik.

On je novinarima preneo da je sinoć dva puta razgovarao sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i da će se videti sa njim vrlo brzo po povratku u Beograd.

"Vidim da je i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko govorio o tome na takav način i ja se nadam da neće postojati potreba za bilo kakvom destabilizacijom prilikom na području BiH", rekao je Vučić.

Incko: Inicijativa SDA neodgovorna i kontraproduktivna

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva poverenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima

Incko je u izjavi za Srnu podsetio da se, prema Ustavu, BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Visoki predstavnik je rekao da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta.

Incko je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

Zbog delimične blokade vlasti u Vašingtonu, u američkoj Ambasadi u BiH nisu bili u mogućnosti da daju stav u vezi sa inicijativom SDA.

Berton: Inicijativa SDA je nepoželjna

Misija OEBS-a u BiH naglasila je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

Misija je pozvala rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumevanja i poverenja među konstitutivnim narodima.

"Zaista, kao što je naglasio visoki predstavnik, inicijativa SDA je naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se reši nekoliko politički osetljivih pitanja", preneo je portal Klix.ba.

"Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rešavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi s pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik", navodi se u saopštenju ambasadora Brusa G. Bertona.

Ističe se da je građanima BiH potrebno da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, jer one samo vode ka krizi.

Linta: SDA otvoreno krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da SDA otvoreno krši Ustav BiH i Dejton najavom da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja imena Republike Srpske.

Linta je rekao da je ta "nerazumna" najava SDA neprijateljska i predstavlja još jedan u nizu dokaza dugogodišnje antisrpske politike najveće bošnjačke stranke u BiH.

"SDA ne može da se pomiri sa činjenicom da je Republika Srpska večna kategorija koju je srpski narod stvorio u odbrambenom i pravednom ratu. Niko nema prava da srpskom narodu u Srpskoj određuje ime njegove države za koju je više od 30.000 srpskih boraca i civila dalo svoj život", naveo je Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

Linta ističe da SDA živi duboko zarobljena u prošlosti i nije spremna da se suoči sa istinom da snosi veliki deo odgovornosti za rat u BiH.

"Zbog toga SDA uz pomoć pojedinih zapadnih centara moći pokušava u miru da ostvari ratne ciljeve Alije Izetbegovića o stvaranju unitarne, centralističke i islamske BiH bez ili sa što manje Srba", rekao je Linta.

Jedan od važnih koraka u tom pravcu jeste da se pored otimanja nadležnosti Republici Srpskoj, osporavanja Dana Republike Srpske, negira i njeno ime, kazao je Linta.

Kaže da Srbija i srpski narod nikada neće pristati da se ime Republika Srpska dovode u pitanje.

"Republika Srpska je deo Ustava BiH koji je neodvojivi deo Dejtonskog sporazuma. Jasno je da SDA uz pomoć svojih zapadnih mentora i dalje pokušava da grubo krši Dejtonski sporazum i time otvoreno radi protiv mira, stabilnosti i ravnopravnog statusa tri konstututivna naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata", zaključio je Linta. 

Izvor: Танјуг, RTV

Republika SrpskaBiHDejtonski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva