:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2020   10:51

0

64

Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva do kraja februara

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je ocenjivanju srpskih vina u okviru manifestacije "Sveti Trifun na Savskom Vencu", koji je prvi put organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije, i najavila da će do kraja meseca biti usvojena Stetegija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine.

Ana Brnabić je navela da je to prvi put da se donosi desetogodišnja strategija.

"To je prvi put da se donosi desetogodišnja strategija koja će trasirati put kako da razvijamo ovaj sektor i kako da pružamo podršku da bismo imali imamo najkvalitetnija saznanja i vina", rekla je Brnabićeva otvarajući manifestaciju.

Kaže da će strategija pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave u svetu.

Savez vinara i vinogradara Srbije je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara i postavilo kao krovnu instituciju između Vlade Srbije i vinara.

Prvi put u Srbiji će se ocenjivanje vršiti elektronskim putem, pomoću aplikacije koja je napravljena specijalno za ovu manifestaciju i na taj način će se izbeći svaka vrsta nepravilnosti.

Ocenjivaće se vina koja su registrovana u slobodnoj prodaji i proizvode se u Srbiji, a podeljena su u osam kategorija – belo vino od autohtone sorte, belo vino od internacionalne sorte, roze vino od bilo koje sorte, crveno vino od autohtone sorte, crveno vino od internacionalne sorte, penušava vina (bela, roze, svih stilova), tradicionalna proizvodnja vina (organska vina, biodinamička vina, oranž i ostala vina rađena po nekoj tradicionalnoj metodi) i slatka i aromatizovana vina.

Za ocenjivanje vina se prijavilo 111 vinarija iz Srbije, tako da će biti ocenjeno 295 vina koja su grupisana u ovih osam kategorija.

Svakom vinu je dodeljena šifra i vino će se iznositi u vinskim čašama pred 32 ocenjivača.

Ocenivači su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva